Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %21 %590 %2014 %13:%Фев

Конституційний кульбіт

Оцените материал
(3 голосов)
Зараз у парламенті активно готуються до повернення дії Основного закону 2004 року. Навіщо це треба - зрозуміло:
а ) знижується політичну вагу президента , що поки влаштовує і опозицію (мовляв , " не дарма стояли" , хоча після недавніх подій слово " даром " звучало б украй цинічно ) , і самого президента (за принципом обрав « менше із зол» ) ,
б) уряд сформується , насамперед , парламентом , що дозволить в деякому роді перерозподілити відповідальність за економічні та соціальні рішення з Партії регіонів на всі фракції парламенту.
Єдиний нюанс , який поки ніхто не обговорює , - це що робити з позафракційними депутатами? Згідно з Конституцією - 2004 вони або повинні будуть чітко визначитися зі своєю політичною приналежністю , або їх винесуть за дужки при прийнятті рішень. І перший , і другий варіант технічно можливі, але явно не радують своєю « принудительностью ». Втім , в момент національного компромісу на такі « дрібниці » можна не звертати уваги. А от на що особливо хочеться звернути увагу депутатів : не забудьте заодно змінити і Регламент Верховної Ради , інакше чехарда зі старими новими конституційними положеннями продовжиться ще довго. І тоді це буде не компроміс , а хаос.
Що не менш важливо , це те , як довго триватиме дію Конституції - 2004 ? Якщо до найближчих парламентських і президентських перевиборів , то тут ми зіткнемося з класичним українським політичним парадоксом : обиралися по одній системі , а потім самі під себе підганяємо інші умови. З цим зіткнулися і президент Ющенко , і президент Янукович , хоч і з різними для себе наслідками. Якщо ж Конституція- 2004 буде діяти і після найближчих виборів (відзначимо , що сам факт перевиборів просто неминучий, оскільки народ не буде чекати ні 2015 року, ні 2017 - зміни потрібні тут і зараз) , то ми зіткнемося з ситуацією коли « президент не хоче , а прем'єр -міністр не може » , що вже було як мінімум в 2006 році. Чим все закінчилося , зрозуміло - просто увімкніть телевізор прямо зараз . Отже, висновок № 1 : повернення до Конституції -2004 рік знижує напруження останніх місяців , але тривале її дія не виведе країну з політичної кризи , а лише відстрочить його на деякий період .

Далі , у нас вже довго (за європейськими мірками , звичайно) діє Конституційна Асамблея . Результатів її роботи немає , принаймні , вони не обговорюються і не виносяться на огляд . Цілком логічним було б , прямо в найближчі дні максимально активізувати її роботу , перекроївши склад і поставивши конкретну « компромісну » завдання : до виборів президента в грудні 2014 року (а цей пункт зараз також обговорюється в парламенті) - внести зміни в будь-яку Конституцію , яка буде діяти на момент виборів глави держави , з чітким зазначенням повноважень Президента. І ось тут не компромісним , а цілком проблемоустраняющім фактором може бути перехід : а) до парламентської республіки (тоді за президентом закріплюються в основному представницькі функції і функції гаранта Конституції , тобто арбітра в особливих випадках ) , або б) до змішаної республіці нового типу (глава уряду і керівники силових структур подаються на розгляд президентом , але вибираються і знімаються з посади парламентом). З приводу першого варіанту : він дуже бажаний для народу , який : 1 ) просто втомився від плутанини між парламентом , прем'єром і президентом зразка 2006 року , 2) не зрозумів пасивності парламенту 2010 року і 3) не хоче збереження парламенту зразка 2013-2014 років . Якщо ж майданчик політичної відповідальності буде єдиною - то і попит буде очевидний : як то кажуть , не подобаються торі - вибирайте вігів. Другий варіант - це всього лише спроба усунути будь-яку можливість повторення « кривавого лютого 2014 ». Але знаєте , якщо чесно , заради такого не гріх і всю Конституцію перекроїти ще раз « - надцять ». Отже, висновок № 2 : у грудні потрібні не просто перевибори президента , а вибори під конкретну НОВУ систему противаг і стримувань , чого не дає ні Конституція 1996 року , ні Конституція -2004 року.

І основне питання : що робити до виборів? А ось тут , дорогі депутати , роботи у вас вагон і маленький візок : повернення до Конституції -2004 року - це не просто прийняття якого-небудь одного постанови по типу «Так буде відтепер тому ! » , Але комплексне зміна мінімум 80 Законів України , починаючи від « Про судоустрій і статус суддів» , «Про прокуратуру » до « Про органи місцевого самоврядування» та «Про місцеві державні адміністрації» . І навіть не важливо , під яку Конституцію ці зміни будуть проводиться - аби це не були закони зразка 2010-2013 років , аж надто « пропрезидентськими » вони вийшли . Про судову і податкову реформи взагалі не хочеться згадувати. Загалом такий стан речей може і годиться для нашого північного сусіда , але ніяк не для нас , іншими словами « Що для росіянина Болотна площа , то для українця - Майдан! ». Висновок № 3 : дорогі народні обранці , може, нарешті , хоч на третьому десятку незалежності нашої країни ви, нарешті , візьметеся за ПРАВИЛЬНЕ поділ влади на виконавчу , законодавчу і судову гілки ? Щоб усім жителям України можна було спокійно працювати , а не проливати кров ...

Володимир Ямпольський
Прочитано 2575 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×