Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %23 %726 %2014 %16:%Окт

ДТП: що робити?

Оцените материал
(2 голосов)
Зазвичай ДТП відбувається несподівано, ніколи не передбачаєш в який час і в якому місці отримаєш такий недоречний "сюрприз". Тому, дуже важливо, знати свої права і обов'язки, а також розуміти, як необхідно діяти в тій чи іншій ситуації.
У цій публікації розглянемо які існують варіанти оформлення ДТП, як потрібно діяти при настанні ДТП, а також обов'язки співробітників ДАІ при оформленні матеріалів ДТП.


І. ПЕРШОЧЕРГОВІ ДІЇ ПРИ НАСТАННІ ДТП

1. Насамперед не панікуйте і не витрачайте дорогоцінні нерви, все вже сталося, нічого не поробиш. Необхідно зробити глибокий вдих, заспокоїться.

2. Важливо після зіткнення автомобіля здійснити його зупинку і не залишати місце події. Не рухайте автомобіль, оскільки деталей і інші об'єкти пов'язані з ДТП.

3. Убезпечте місце події, включіть аварійні сигнали, виставте попереджувальні знаки. Якщо ДТП сталося в темний час доби, всіма можливими сигнальними і освітлювальними приладами позначте місце події. Все це допоможе уникнути нових негативних наслідків.

4. Забезпечте всі можливі заходи з надання медичної допомоги постраждалим, викличте карету швидкої допомоги, якщо у вас нету такої можливості, скористайтеся допомогою інших учасників дорожнього руху і відправте потерпілих до лікувального закладу. У разі, коли допомоги одержати не від кого, відвезіть потерпілого в найближчий лікувальний заклад на своєму автомобілі, тільки перед цим, обов'язково, зафіксуйте розміщення слідів пригоди, а також положення автомобіля після його зупинки. В лікувальному закладі необхідно вказати своє прізвище та номерний знак автомобіля і повернутися на місце події.

5. Також, не забудьте, що до медичного обстеження без призначення лікарів, не можна вживати алкогольні, наркотичні, а також лікарські засоби виготовлені на їх основі.

ІІ. ЯКІ ІСНУЮТЬ ВАРІАНТИ ОФОРМЛЕННЯ ДТП

1. Викликати співробітників ДАІ на місце події.

2. П окинути місце ДТП і прибути до найближчого відділення ДАІ або міліції.

3. Оформити європротокол.

Розглянемо кожен із зазначених варіантів більш детально.

Почнемо з оформлення європротоколу.

Європротокол - це повідомлення про дорожньо-транспортній пригоді, форма якого встановлений Моторно (транспортним) страховим бюро України. Європротокол видається страхувальникам при укладенні поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Які існують нюанси при оформленні європротоколу:

1. Оформити європротокол при настанні ДТП можуть тільки ті водії які маю діючий поліс ОСАГО, до якого внесено відомості про автомобілі учаснику ДТП. Також необхідно мати в наявності бланки європротоколу встановленої форми.

2. Скористатися європротоколом можна при ДТП з незначними механічними пошкодженнями автомобіля, оскільки, на даний момент максимальна сума страхового відшкодування, яка може бути виплачена страховою компанією по європротоколу складає - 25 тисяч гривень.

3. Європротокол можна оформити за умови:

- В слідстві ДТП відсутні травмовані (загиблі) люди;

- Відсутність у водіїв, учасників ДТП, ознак алкогольного / наркотичного сп'яніння;

- Матеріальної шкоди не завдано третім особам.

4. Європротокол можна оформити за згодою всіх водіїв, учасників ДТП, з обставинами ДТП і виновностью одного з них.

5. Плюси які дає європротокол:

- Можна швиденько оформити європротокол, подзвонити в страхові компанії і їхати туди куди їхали;

- Викликати співробітників ДАІ немає необхідності;

- Особи оформили європротокол звільняються від адміністративної відповідальності.

За яких умов можна покинути місце ДТП, для оформлення матеріалів в найближчому відділенні ДАІ або Міліції.

1. відсутні постраждалі (загиблі) учасники ДТП;

2. не завдано шкоду третім особам;

3. транспортні засоби можуть безпечно рухатися;

4.все учасники ДТП згодні з оцінкою обставин і виновностью одного з них.

Перед тим, як покинути місце ДТП, учасники події зобов'язані оформити схему ДТП, яку водії всіх автомобілів повинні підписати. Також, рекомендуємо здійснити фотофіксацію місця події і пошкоджень автомобіля.

Далі можна залишити місце події і спільно з іншими учасниками прибути у відділення ДАІ або міліції. Співробітники ДАІ здійснять огляд автомобілів і оформлять всі необхідні документи. Схема ДТП складена водіями долучається до матеріалів ДТП.

Якщо не один із зазначених варіантів не підходить, необхідно телефонувати на номер 102 і викликати співробітників ДАІ.

Поки співробітники ДАІ будуть до вас їхати, не варто сидіти склавши руки, рекомендуємо здійснити наступні дії:

1. Записати дані всіх учасників ДТП, адресу проживання, номери телефонів, марку, модель і реєстраційні номери автомобілів, дані поліса ОСАГО, якщо є можливість краще зробити фотографію поліса.

2. Знайдіть можливих свідків ДТП, запишіть їхні дані (прізвище, адресу проживання, телефон), при можливості попросити написати пояснення за фактом подій, зафіксуйте свідка на фото на місці події, попросіть їх почекати прибуття ДАІ.

3. При наявності технічних засобів зафіксуйте на фото / відео техніку пошкодження автомобілів, розташування автомобілів на місці ДТП, оскільки деталей, гальмівний шлях.

4. Намалюйте схему ДТП.

5. Зателефонуйте в страхову компанію винуватця ДТП, а також в свою страхову.

На місці ДТП співробітники ДАІ повинні оформити такі документи

1. протокол про адміністративне правопорушення відносно правопорушника. Копія протоколу вручається водієві який притягується до відповідальності.

2. співробітники ДАІ зобов'язані оформити схему місця ДТП, яка підписується співробітником ДАІ та учасниками ДТП.

3. учасники ДТП мають можливість викласти письмово свої пояснення, які викладаються на окремих бланках.

4. співробітники ДАІ зобов'язані прийняти письмові пояснення свідків обставин ДТП.

5. співробітники ДАІ повинні здійснити фото / відео фіксацію місця події.

6. також до матеріалів ДТП долучаються інші матеріали необхідні для прийняття рішення.

При оформленні матеріалів ДТП уважно ознайомтеся зі схемою ДТП, переконайтеся чи вірно вказано розташування автомобілів, напрямок руху, розташування дорожніх знаків, світлофорів. Уважно опишіть свої пояснення, вкажіть які неправомірні дії здійснювалися співробітники ДАІ і з чим ви не згодні.

Які документи видаються співробітниками ДАІ:

1. на місці події співробітники ДАІ зобов'язані надати учасникам ДТП довідку про пошкодження транспортних засобів;

2. копія схеми або фотографії з місця ДТП надаються учасникам події за їх письмовою заявою в підрозділі ДАІ, співробітники якого оформляли ДТП.

Якщо на місці ДТП співробітник ДАІ не може об'єктивно визначити особу, яка вчинила правопорушення, або відсутні прямі докази його провини, оформлені матеріали ДТП передаються для подальшого розгляду інспектору ДАІ з дізнання.

У разі якщо учасникам ДТП заподіяно тілесні ушкодження, співробітники ДАІ зобов'язані викликати слідчого для проведення огляду місця події.

Андрій Український, переклад ЮТК
Прочитано 3220 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×