Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %14 %729 %2015 %16:%Янв

Інтелектуальна власність - непрості відповіді на прості запитання

Оцените материал
(4 голосов)
Яка основна мета людей, які хочуть щось запатентувати? (Гроші, слава, щось ще?)

В ідеалі що-небудь завжди патентується для отримання прибутку. Тобто особа має патент на винахід, корисну модель, промисловий зразок (дизайн виробу) або свідоцтво на товарний знак володіє винятковим правом на його використання. Маючи на руках охоронний документ можна забороняти іншим використовувати захищається їм об'єкт. При цьому можна або монопольно використовувати свій патент (свідоцтво) або продавати третім особам ліцензії або і те й інше. Держава, яка видала патент (свідоцтво), захищає права його власника.

У нашій країні дуже сприятливі умови для винахідників. Якщо патент реєструється на фізичну особу, яка одночасно є винахідником (автором) то знижка на розміри офіційних зборів становить 95%. Тобто приблизно за 317 грн. можна отримати патент на винахід, а за 67 грн. патент на корисну модель (цей патент видається без експертизи). Тому багато людей винаходять саме заради слави і красивою папірці на стінку. Раніше патенти на корисну модель визнавалися ВАК в якості публікацій при захисті дисертацій, зараз визнають тільки патенти на винаходи.

Багато фірм теж патентують свої технічні рішення виключно для поліпшення іміджу, не збираючись реально захищати з їх допомогою свої права. Але, безумовно, є серйозні розробки, які серйозно захищаються і серйозно використовуються. Це відноситься до сфери фармацевтики, хімії, біотехнології, машинобудування, електроніки і т.д. У цьому випадку патентообладатели дуже добре і зубасто вміють відставати свої права. Приклад - патентні війни між Apple і Samsung.

 

Який алгоритм для того, щоб запатентувати винахід? Покроково: куди йти, що з собою мати, кому розповідати і що, які довідки зібрати, кому, скільки і на якому етапі платити і скільки часу на це все потрібно.

У кожній державі свої правила гри. За рідкісним винятком патент діє тільки в тій країні, в якій був виданий. Тому, якщо український винахідник бажає мати захист своєї розробки, наприклад, в Україні та США йому потрібно буде отримати два патенти.

Якщо подана заявка в одній країні, в інших країнах той же заявник може подати аналогічну заявку не пізніше ніж через рік.

Головним нормативним документом міжнародної системи захисту ІВ є Паризька конвенція, а світовим адміністратором Всесвітня організація інтелектуальної власності (WIPO) зі штаб-квартирою в Женеві.

В Україні заявки потрібно подавати в ДП «Український інститут промислової власності», який знаходиться в Києві. Прочитати про вимоги до заявок, розміри зборів, а також познайомитися з уже зареєстрованими ОІВ можна на сайті інституту www.uipv.org.

Український заявник має право самостійно подавати заявки тільки в Україні, Росії та Білорусі. У всіх інших країнах він зобов'язаний звернутися за допомогою до патентним повіреним - фахівцям, які атестовані державою для надання подібних послуг.

В Україні патентних повірених трохи більше 400 осіб. Ми працюємо з усіма іноземними заявниками, які хочуть захистити свої ОІВ в Україні. Ми також обслуговуємо вітчизняних клієнтів, які воліють перекласти всі турботи про їх заявках на наші плечі замість того, щоб довго розбиратися в хитросплетіннях нашого патентного законодавства.

Експертиза на винаходи і товарні знаки триває 12-18 міс., На корисні моделі та промислові зразки 6-8 міс.

 

Які умови отримання патентів?

Якщо говорити про винаходи то вони повинні бути новими (причому у всесвітньому розумінні), промислово застосовними (тому не можна захистити патентному на винахід «вічний двигун») і мати винахідницький рівень, таку своєрідну «родзинку».

На зорі ХХ століття патентні відомства змушували винахідників приносити свої винаходи або їх макети експертам і показувати їх у дії. Тепер експертиза оцінює тільки паперові докази.

 

Чи мають патенти «термін придатності»? Якщо так, що після закінчення може зробити винахідник?

Патент на винахід діє 20 років, на корисну модель 10 років, на промисловий зразок 15 років. При цьому потрібно щороку платити певну суму державі за його підтримку в силі.

Якщо термін дії патенту закінчився або власник не сплатив його щорічне продовження - патент стає суспільним надбанням і тоді будь-яка особа в праві його використовувати на свій розсуд.

Товарний знак «вічний» якщо свідоцтво продовжувати раз в 10 років. Деяким знакам вже перевалило за 100 років, а у нас в Україні діють свідоцтва, видані ще в СРСР.




Чи варто
патентувати винахід? Наведіть приклад вдалого патенту (бажано українців), який «спрацював» і приніс своєму творцеві «плоди»?

Патентні повірені зазвичай не займаються розкручуванням винаходів своїх клієнтів, для цього існують т.зв. венчурні фонди. Навскидку можу назвати групу корисних моделей «Аплікатор Ляпко» українського винахідника з Донецька Миколи Ляпко. Це така гумка з гвоздиками-голочками, яка лікує від болів в спині і дуже популярна на теренах колишнього СРСР.

 

Що найчастіше патентують українці? Чи якісь тенденції?

Фізичні особи патентують різні цікаві пристрої і пристосування, а компанії - складне устаткування, хімічні композиції, способи виготовлення різних продуктів.

 

Що можуть патентувати, а що ні?

Можна патентувати: пристрої, речовини, способи, застосування за новим призначенням, інтегральні мікросхеми, зовнішній вигляд виробів.

Не можна патентувати рішення, що не мають технічного втілення; рішення, які не здійсненні в силу протиріччя законам природи; рішення які суперечать нормам гуманності та моралі. Є й інші обмеження, вони детально викладені в спеціальних законах.

 

Чи часто відбуваються суперечки в судах по патентах?

У промислово-розвинених країнах (ЄС, США, Японія) патентні війни не припиняються ні на день. У нас судяться менше, наша судова система в цьому сегменті права ще проходить своє становлення (при цьому по товарних знаках судів проходить дуже багато).

 

Наскільки ймовірно, що патент когось зацікавить? Як це зрозуміти? Що може зробити винахідник?

Винахідник, якщо він талановитий маркетолог, може сам спробувати впровадити (продати) свій винахід. Однак, найоптимальнішим рішенням є співпраця патентовласника з венчурними та стартап фондами.

 

Як зареєструвати патент за кордоном?

Існує безліч процедур дозволяють українським заявникам реєструвати свої винаходи за кордоном. Деякі етапи такої реєстрації можемо здійснювати ми - українські патентні повірені, але фінал експертизи - отримання охоронного документа, за винятком РФ і РБ, завжди залишається за нашими колегами з відповідних країн. Тому процедура реєстрації ОІВ за кордоном дорога і може обійтися клієнту в кілька тисяч євро або доларів. У плані закордонного патентування ми звичайно сильно відстаємо від наших сусідів з ЄС, але все-таки найперспективніші рішення найуспішніших заявників отримують високу оцінку іноземних експертів засвідчену патентами на винаходи.

Данило Бенатов
Патентний повірений України
, переклад ЮТК
Прочитано 1582 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×