Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %24 %492 %2015 %10:%Янв

Самобуд в Києві та Київській області. Введення в експлуатацію у 2015 році

Оцените материал
(4 голосов)
13 січня 2015 був прийнятий Закон, яким була введена до кінця 2015 року так звана «будівельна амністія». Очікується, що найближчим часом цей закон вступить в дію.

Законом передбачається можливість без сплати штрафів до 31 грудня 2015 ввести в експлуатацію та оформити право власності на будівлі та споруди, які були побудовані без відповідних дозвільних документів (самобуд).

Під дію закону підпадають такі категорії об'єктів нерухомості:

1) індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, збудовані в період з 5 серпня 1992 до 12 березня 2011 року;

2) побудовані до 12 березня 2011 громадські будівлі 1 і 2 категорій складності;

3) побудовані до 12 березня 2011 будівлі та споруди сільськогосподарського призначення 1 та 2 категорій складності.


На фоні введення податку на нерухомість у багатьох виникають сумніви в доцільності оформлення прав власності на нерухомість. Мовляв, навіщо оформляти, щоб потім платити податок ?!

З іншого боку, вартість об'єкта нерухомості, як правило, є досить високою. І якщо реально оцінювати ризики, які несе власник неоформленого об'єкта нерухомості, то питання можливої економії на податках можна навіть і не розглядати.


Чому все-таки варто поквапитися і оформити право власності на нерухомість до кінця року?

По-перше, Ви отримуєте можливість законно володіти і розпоряджатися об'єктом нерухомості.

По-друге, при оформленні права власності Вам не потрібно буде платити штраф.

По-третє, оформлення до кінця 2015 року відбувається у спрощеному порядку.


Часті питання, у зв'язку з узаконенням «самобуду».

1. Який сенс в оформленні права власності на будинок, якщо я і так є власником земельної ділянки, на якій побудований цей будинок?

Право власності на земельну ділянку не дає Вам можливості на власний розсуд зводити на ній будівлі та споруди. Одним з наслідків самовільного будівництва може бути знесення за Ваш рахунок самовільно збудованих будівель і споруд.

Крім того, право власності на землю є лише «титулом власності».

Наприклад, державний акт про право власності на землю може бути визнаний недійсним, термін договору оренди землі може закінчитися. У таких випадках, якщо право власності на об'єкт нерухомості не оформлено, то ніхто Вам не компенсує вартість будівлі (споруди).


2. Навіщо мені оформляти право власності на будинок, якщо я можу фактично продати його, оформивши договір купівлі-продажу земельної ділянки?

Дійсно, Ви можете оформити договір купівлі-продажу земельної ділянки, при цьому фактично продавши свій будинок, але в такій угоді є багато нюансів, які дуже не вигідні Вам як продавцю.

По-перше, Ви значно втратите в ціні будинку - від 30 до 50%. Знаючий покупець буде пропонувати Вам ціну, яка буде трохи більше вартості земельної ділянки.

По-друге, при продажу Ви повинні будете подати нотаріусу довідку про відсутність забудови на земельній ділянці. При фактичної забудові даної ділянки, Вам буде складно отримати таку довідку, або ж отримання даної довідки зажадає від Вас додаткових витрат.

По-третє, ситуація відсутності права власності на будинок значно звузить коло потенційних покупців, так як для покупця таке придбання несе в собі певні ризики.


Таким чином, неоформлений об'єкт нерухомості втрачає свою ліквідність, а юридично він взагалі не є об'єктом, і може розглядатися не більше ніж набором будівельних матеріалів.

Дмитро Ляпін, адвокат, переклад ЮТК
Прочитано 2284 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×