Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %24 %832 %2017 %18:%Июль

Відео з рішенням чудакуватого судді стають вірусними

Оцените материал
(1 Голосовать)
Суддя-шоумен: Влада держави завжди більше влади однієї конкретної людини
Відео з рішеннями, винесеними суддею міста Провіденс (штат Род-Айленд) Франком Капріо, стають вірусними. Капріо багато жартує на засіданнях, просить дітей підсудних допомагати йому з винесенням вироків і стежить за тим, щоб засуджені йшли із залу суду з хорошим настроєм. Ці ролики - фрагменти його передачі Caught in Providence, яка тихо йшла по місцевому телебаченню 20 років, поки її не виклали цієї зими в YouTube. Франк Капріо розповів «Сноб» історію свого шоу, пояснив, як влаштована справедливість і чому в суді вже не побачиш людей в краватках
Хто придумав шоу Caught in Providence? Як воно стало таким популярним і чи все там відбувається по-справжньому?

Я працюю суддею муніципального суду міста Провіденс з 1985 року. 20 років тому у мого молодшого брата сталася криза середнього віку і він став знімати на камеру все підряд. Він знімав поліцейських, пожежників, учителів, зустрічі місцевих громад в Провіденсі. Він домовився з місцевим телеканалом ABC6 про дві години ефірного часу в день, щоб розповідати про життя міста. І моя дружина подумала, що буде здорово знімати і мої судові слухання. Так з'явилося наше шоу Caught in Providence.

Відео з рішенням чудакуватого судді стають вірусними

У шоу немає ніяких акторів, все по-справжньому. Реальне життя, реальні вироки. Коли мій брат став викладати відео з вироків на YouTube, нас наздогнала популярність - ролики дивляться мільйони людей.

Думаю, успіх передачі в тому, що вона показує людяність держави. Таке подобається не тільки американцям, але і глядачам з усього світу. Приємно бачити по телебаченню співчуття і розуміння - це рідкість сьогодні.

ви часто просите дітей, які приходять до суду з батьками, допомогти вам винести вердикт. Це не аморально - просити дитину судити свою маму?

- Треба розуміти, з ким я маю справу на роботі. У муніципальному суді Провіденса розглядаються дрібні злочини і справи про порушення ПДР. Основне населення міста становить робітничий клас, багато іммігрантів. Приходить до мене, наприклад, мати-одиначка, у неї троє дітей. І мені досить поглянути на неї, щоб зрозуміти, що у неї проблеми з грошима. Діти травматізіровані: їх привели в зал суду, обшитий дубовими панелями, кругом прапори, всі встають, коли заходить суддя в мантії, по периметру залу охорона зі зброєю. Це може налякати малюка. І уявіть, що відчує дитина, якщо я до того ж почну поносити її матір: «Який приклад ви показуєте дітям! Це жах! »А потім ще і випишу їй максимальний штраф. Скінчиться це так: у неї не буде грошей, щоб оплатити штраф, у неї заберуть права, вона продовжить їздити без прав, тому що у неї троє дітей, яких потрібно розвозити, її двічі зловлять без прав, відправлять вже в кримінальний суд і дадуть десять діб. Що подумають діти про суд і про державний апарат в цілому? Що він жорстокий, нелюдський, образив їх маму і нікому немає діла до їх непростого життя.

Відео з рішенням чудакуватого судді стають вірусними


Коли я запрошую дитини допомогти мені, я не говорю: «Засуди мать!» Я кажу: «Як нам краще вчинити?» Ці малюки дуже справедливі. Ще жодна дитина не сказала: «Просто відпустіть маму». Вони кажуть: «Призначте такий-то штраф». Я нагороджую їх за це і кажу: «Давай-но сьогодні зробимо твоїй мамі поблажку».

Такий досвід залишить у дитини приємне враження від суду. Вона стане довіряти державному апарату, вона буде думати про свою поведінку в новому ключі. Можливо, навіть захоче працювати на державу, коли виросте. Такий філантропічний підхід має довгостроковий ефект.



- Як ви вирішуєте, що таке «справедливо»?
Хто ваші моральні авторитети? Які книжки вам допомогли зрозуміти, що таке добре і погано?

- Немає якоїсь однієї книжки, яка налаштувала мені моральний компас. Я читаю по три книжки на тиждень. Люблю історичні книги, книги про президентів США. Мій улюблений президент - Гаррі Трумен. Він еталон мужності і справедливості. Він власноруч поклав кінець Другій світовій війні і врятував мільйони життів. Але я не тільки за це його люблю - у нього була висока мораль. За цим можна було спостерігати протягом усього його президентського терміну. Я не буду перераховувати все, що я читаю, просто скажу, що багато. Але немає такої книжки, яка б мене змінювала. Я не збираю запозичувати результати чужого розумового процесу.

Відео з рішенням чудакуватого судді стають вірусними

Мій моральний компас налаштував батько, іммігрант з Італії. Він навчив мене всьому, що я знаю про мораль, і тому, що з іншими потрібно обходитися, як ти хочеш, щоб поводилися з тобою. Ми були бідними, вдома не було навіть гарячої води. Коли мені було вісім років, ми сиділи з батьком у буржуйки і грілися. Батько сказав: «Коли ти виростеш, ти станеш юристом. Але запам'ятай умови, в яких ти ріс. Якби нам зараз знадобився юрист, ми не змогли б його собі дозволити. Ніколи не бери грошей з будинків, встигнеш ще заробити на багатих ».

У мене немає однієї формули для всіх справ. Але і діла не такі складні. Так, жінка проїхала на червоне, але у неї зараз стільки інших проблем в житті, що цей штраф зробить її дуже нещасною і вона не зможе погодувати ввечері дітей. Хтось скаже: «Закон є закон. Штраф! »Але якби все було так просто, навіщо потрібні були б судді? Досить було б бездушного автомата, який би говорив: «Винен», «Не винен». У суді необхідний людський елемент.

- ви самі порушували закон?

- Пару раз порушував правила стоянки, переходив на червоне світло, трохи перевищив швидкість за кермом. Все ненавмисно, і я завжди гасив штрафи.

-В вашому шоу був такий випадок: на суд прийшов ветеран в'єтнамської війни. Йому загрожував штраф $ 100 за неправильну парковку. Він сказав, що припаркувався так, тому що сильно поспішав на прийом до лікаря. Ви відповіли, що після всього, що він зробив для своєї країни, він не повинен платити цей штраф. У цьому стільки справедливості. Чому все судді так не працюють?

- Спочатку я дещо поясню про ветеранів В'єтнаму. Мені соромно за те, як з ними поводилися. Спочатку їх відправили на війну, яку неможливо було виграти - ті ж французи пробули там 200 років і пішли ні з чим. Американські солдати гинули, а ті, хто повертався живим, страждали від посттравматичного стресового розладу. З ветеранами Другої світової зверталися як з героями, пригощали їх вечерею в ресторані, а до ветеранів В'єтнаму поставилися мало не з презирством. Я в ті роки працював в школі в Провіденсі. У мене не вистачало грошей на юридичну школу, тому вдень я викладав, а ввечері навчався. Я тренував команду по боротьбі, і один з моїх хлопців поїхав до В'єтнаму. І загинув через три місяці. Для мене В'єтнам - дуже особиста історія. Ветеранів В'єтнаму абсолютно незаслужено обділили почестями.

Так я мислив, коли приймав рішення. Я не можу говорити за інших суддів. Кожен з нас - продукт власного досвіду і виховання. Є судді, які вважають, що будь-яка провина вимагає покарання. Я більш м'яка людина.

-На шоу був ще такий випадок: ви сильно скоротили жінці розмір штрафу, а вона на виході із залу все одно закотила очі. Ви її зупинили і сказали: «Мені не подобається ваше ставлення». Вона ніби не сприйняла ваші слова і покинула зал. Ви впевнені, що люди цінують те, що ви для них робите?

-Не можу цього знати. Мене не обов'язково поважати як людину, але суд - обов'язково. Був один підсудний, який брудно облаяв мене з лави. Я тоді зняв мантію, підняв її і сказав: «Мені все одно, що ви думаєте про мене, але ви повинні поважати судову систему, повинні поважати закон». Мене зачіпає, коли я бачу неповагу до закону.

-У вас репутація справедливого, часом м'якого судді. Вас не зачіпає, що вашій м'якістю користуються?

-Мене не використовують, повірте мені. Я все життя взаємодію з робочим класом. Я працював рознощиком газет, чистив взуття, допомагав батькові з доставкою молока. Я знаю цих людей, ніхто мною не користується. Іноді вони отримують більш м'який вирок, ніж заслуговують. Але я думаю так: якщо я зроблю помилку на користь держави і візьму з людини більше грошей, ніж він може заплатити, це зломить його і мені буде соромно. Влада держави не пропорційна влади окремої людини. І тьху на мене, якщо я перевищу повноваження свого суду і надламаю людину до кінця його життя. Якщо помилятися, то в іншу сторону - хай краще фінансово постраждає міська влада.
- У вас є колеги, які говорять: «Цей суддя Капріо якийсь дивний. Всім пом'якшує вироки »?

-Жоден колега мені такого не говорив. Може бути, хтось так і думає, але мені про це не повідомляв.

- що ви думаєте про судову систему в Росії? Який з гучних випадків вам запам'ятався? Як би ви його дозволили?

Я не буду відповідати на це питання. По-перше, я мало знаю про російській судовій системі. По-друге, непристойно публічно висловлювати сумніви в компетентності колег. Це не мій стиль.

-А в американській судовій системі які є великі проблеми?

- Я не бачу великих проблем. Вважаю, що у нас одна з кращих судових систем в світі. Розбіжності бувають тільки про склад Верховного суду. Фінальна інтерпретація закону буде залежати від того, ким заповнений на даний момент суд - консерваторами або лібералами. І якщо ви ліберал і склад здебільшого ліберальний - ви задоволені, якщо консерватор - трохи менше задоволені. І навпаки.

Відео з рішенням чудакуватого судді стають вірусними

-ви анулюєте більшу частину штрафів. До вас не приходять люди з уряду зі скаргою, що у них з-за вас діри в бюджеті?

Пару років тому до мене прийшов прийшов з питаннями їх фінансовий директор. Йому здавалося, що я повинен виписувати більше штрафів. Я йому сказав, що я суддя, а не співробітник відділу по підвищенню доходів.

-ви судите людей з 1985 року. Як змінилися за цей час люди?

-Людська природа не змінюється. Люди зараз такі ж, як тоді. Змінилася манера одягатися. Раніше нікому не спало б на думку прийти в суд одягненим абияк - тільки в піджаку та краватці. Мене сьогодні запитують: чому я пускаю в зал суду людей без краватки? Ну, якби я виганяв всіх людей без краватки, я сидів би в залі один. Інститут сім'ї ослаб. Я ріс у великій міцній сім'ї. У родині мого батька було десять дітей, в сім'ї моєї матері було вісім дітей. Вся наша величезна родина жила поруч в одному районі, ми разом святкували дні народження, свята. Про розлучення ми нічого не знали. Сьогодні я такого не бачу. У ті роки, коли батько і йшов з сім'ї, він не забував про аліменти. Про нинішніх батьків такого не скажеш.

-Скажіть найважливіший урок, що ви вивчили за 32 роки?

- Правда - це красиво. Не потрібно брехати і думати, що ти розумніший інших. Такий ось простий урок. Ніяких складних формул. А брехню легко обчислити - задайте чотири уточнюючих питання, і якщо помітите, як історія починає змінюватися, - вам брешуть.

- Як ви вирішуєте суперечки вдома? Як рознімаєте онуків?

- Мої онуки ні разу при мені не сварилися. У нас дуже згуртована сім'я і завжди такою була. Я для своїх дітей був батьком, не другом. Одного разу вони вмовили свою матір купити їм модну тоді пару взуття, і з ранку я побачив, як вони зібралися в школу в такому вигляді. Я запитав:

- Чому ви наділи ці черевики в школу? Переодягніться назад в свої шкільні черевики.

- Але пап, всі діти ходять зараз в школу в таких.

- Але не ви. Зніміть. Я вам не друг, я вам батько. Я вам наказую. Ви хочете бути послідовниками або лідерами?

І всі мої діти виросли лідерами.

-А як вирішуються спірні питання з дружиною?

Дружина завжди перемагає. Точніше, так: я виграю кожен наш спір, тому що дозволяю їй отримати, що вона хоче. Без жартів: ми багато років живемо разом, не було такого питання, який би ми не могли вирішити без суду. Просто сідаємо і говоримо.

-Було таке, що хтось порушив закон, щоб потрапити до вас на передачу?

-Я чув, що так, люди спеціально неправильно паркуються, щоб отримати повідомлення і потрапити до мене на суд. Правда це чи ні, не знаю - не перевіряв.

переклад ЮТК з російської мови на ресурсі СНОБ

Прочитано 1165 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×