Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %26 %405 %2014 %08:%Окт

Закон про переведення дачних і садових будинків у житлові: що він нам дає?

Оцените материал
(2 голосов)
Є у мене на цей рахунок певні сумніви. За ідеєю, задумка Закону
http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1673-18/print1401132202624570 непогана. Багато людей фактично проживають в дачних і садових будинках без т.зв. "прописки".
Остання, хоч і перейменована на цілком нейтральну за своїм звучанням "реєстрацію місця проживання", свого пропісочного значення не втратила. Тепер закон вважає місцем проживання особи то місце, де воно проживає постійно чи тимчасово.
Насправді, законодавчо можна було просто дозволити реєстрацію в дачних і садових будиночках, але вирішили піти й шляхом дозволу здійснювати переклад дачних і садових будиночків в житлові будинки. Задумка також непогана: житловий будинок звучить солідніше, та й, можливо, цінується дорожче на ринку нерухомості.
Чому цей шлях може виявитися непростим? Є ряд обставин:
- Кабмін ще не затвердив сам порядок переведення дачних і садових будинків у житлові будинки. Цікаво, що переводу підлягатимуть лише будиночки, задовольняють державним будівельним нормам (до слова, згідно нормам дачний будинок - це житловий будинок). Статистику не вів, але впевнений, що далеко не всі дачні та садові будиночки можуть цим похвалитися.
- Залишається не ясним, які саме органи місцевого самоврядування прийматимуть рішення про переведення будиночків в житлові, які узгодження для цього будуть потрібні, як це буде співвідноситися з процедурою реконструкції через ДАБК (яка на сьогоднішній день дозволяє здійснити такий переклад), на підставі яких саме документів буде і чи переоформлюватись свідоцтво на право власності на будинок в органах реєстраційної служби і т.д.
- Відповідні зміни пропонується внести до Житлового кодексу. Однак там вже є схожі "мертві" норми про перепланування приміщень, які фактично не працюють при паралельному регулюванні цих питань містобудівним законодавством (реконструкція - тільки через ДАБК)
- Залишається не ясним, як на практиці будуть виконуватися "тимчасові положення" закону, що діють до проведення адміністративно-територіальної реформи.

Мені здається, що непоганий за своєю задумом закон в дусі децентралізації не запрацює на практиці в частині можливості перекладу дачних і садових будинків у житлові.

Артем Рипенко
К.ю.н., переклад ЮТК

Прочитано 2624 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×