Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %08 %815 %2015 %18:%Янв

Продам свою квартиру

Оцените материал
(4 голосов)
Більшості людей здається, напиши вони фразу «Продаю свою квартиру без посередників!», До них тут же побіжать натовпи покупців.
Я працюю на ринку нерухомості України 15 років і з упевненістю заявляю - це абсолютна помилка. Хочете перевіримо, подайте таке оголошення. Я запевняю, ви не побачите заповітної черги охочих купити вашу квартиру. Чому? Тому, що для успішного продажу потрібно мати чітке уявлення про вартість квартири, її потенційних покупців і тенденції ринку нерухомості в даний момент. Але я не стану вас запевняти, що продавати потрібно обов'язково тільки зі знайомим ріелтором або за допомогою агентства нерухомості, більше того стаття і призначена для того, щоб навчити вас, як успішно продати квартиру самостійно.



Продаж квартири завжди починається з оцінки її вартості.


Оцінка - це перше завдання продавця своєї нерухомості. Якщо ви неправильно оціните свою квартиру, то ви або втратите гроші, якщо ціна буде нижчою за ринкову, або втратите час, поставивши завищену ціну, що в майбутньому теж може вилитися у втрату грошей.


Оцінити свою квартиру ви можете наступним чином:


1. Знайдіть, як можна більше варіантів, схожих на ваш. Використовувати для цього найкраще сайт, де зібрана загальна інформація відразу з більшості сайтів нерухомості. Так, ви зможете дізнатися всі ціни на аналогічні квартири у вашому будинку, масиві, районі.


2. Зробіть вибірку варіантів. Якщо ви продаєте квартиру в 9-ти поверховому будинку, то виключіть всі 5-ти або 12-24-х поверхові будинки. Якщо у вас в квартирі кухня 7-8 кв.м., щось не включайте у вибірку квартири з великими / меншими кухнями. Якщо варіантів квартир дуже багато, то обмежте ваш вибір тільки своїм районом.


3. У результаті у вас повинно вийти, приблизно 10 варіантів аналогічних квартир. Запам'ятайте найдорожчий і найдешевший варіанти (вони завжди кардинально відрізняються за ціною від основної маси об'єктів).


4. Якщо у вас «чистий продаж», тобто в квартирі ніхто не живе, і ви не плануєте нічого купувати натомість, можете додати 5% до вартості своєї квартири від середньої вартості всіх варіантів, якщо у вас «ланцюжок» тобто покупка квартири замість або неповнолітній власник, то квартира оцінюється по нижній межі отриманої вибірки.


5. Перегляньте фото всіх знайдених варіантів квартир і порівняйте їх з станом своєї квартири. Якщо стан приблизно однакове, то ставимо середню ціну, якщо гірше - ставте ціну нижче середньої, у разі наявності ремонту у вашій квартирі не більше 5-ти років - ціну можна ставити вище середнього.


6. Ще порада - зателефонуйте за обраними аналогічним варіантом і уточніть ціни, з'ясовуйте не просто ті, що вказані в оголошеннях, а за яку суму реально готові продати Ваші конкуренти - це дасть вам оптимально правильну картину ринку в цілому, таким чином, ви достовірно визначте ціну продажу своєї квартири.


Підсумовуючи всі кроки, запам'ятайте, завищивши стартову вартість, Ви допомагаєте продати інші аналогічні об'єкти, більш привабливі за ціною. Адже будь-який покупець нерухомості не набуває першу-ліпшу йому квартиру за оголошенням, а ретельно вивчає весь ринок, точно також, як діяли ви, визначаючи вартість своєї квартири.


Складання рекламного оголошення


Подумайте, які основні плюси вашої квартири. Навіть якщо для вас щось не здається плюсом, для покупців вказівку подібної інформації в оголошенні може бути дуже важливим. Наприклад, це можуть бути: місце розташування, вид з вікон, упорядкований двір, підземний паркінг, приємні і виховані сусіди (правда, з цим поняттям потрібно бути акуратним, так як хороші сусіди для кожного віку поняття своє), близькість школи, спортзалу та інші вигоди - дата побудови, низькі комунальні і т.д.


Ось основні характеристики, які потрібно вказати в оголошенні:

- Якщо ви не купуєте квартиру взамін, обов'язково вкажіть в оголошенні "вільний продаж";

- Якщо у вас немає перепланувань, це теж раджу вказати (банк більш охоче видає кредити під такі квартири);

- Якщо квартира у власності більше 3 років і при її оформленні будуть мінімальні податки - це теж вноситься в рекламу;

- Якщо ремонт «свіжий», хороший стан під'їзду, в будинку є консьєрж, наявність магазинів крокової доступності, зупинка на розі будинку і т.п. - Все це обов'язково приверне увагу покупця.


Основне правило розміщення рекламного оголошення - це поставити себе на місце покупця. Ви повинні добре уявляти потенційного покупця вашої квартири, враховувати смаки і звички людини, до якого ви звертаєтеся.


   Де розмістити оголошення про продаж

Чим більше реклами - тим краще.
1. Сайт безкоштовних оголошень.

2.Профессіональние бази розсилки - 1, 2 - широкий потік дзвінків посередників буде забезпечений.

3. Сайт безкоштовних оголошень.

4. Онлайн-база журналу Столична нерухомість.

5. Дошки оголошень про нерухомість - їх безліч, я ж підказую самі основні (СТОЛИЧНА НЕРУХОМІСТЬ, ADDRESS.UA, EST.ua, МЕГАМаклер, COUNTRY.UA, КВАРТОРГ, MEGET.kiev.ua, фотонерухомість, KANZAS.UA, ДОМАШНЯЯ АФІША , Prostodom.UA). Практично вся інформація з них збирається на сайт. Розміщення оголошень про продаж квартири на цьому ресурсі принесе свої результати. Але тут буде і проблема - оголошення з цих дощок або зовсім не прибираються або висять тривалий час. Якщо ви продасте квартиру швидко, то можна і протягом півроку продовжувати приймати дзвінки з дощок оголошень. Раджу завести окрему поштову скриньку, з якої реєструватися на дошках оголошень, а потім на всіх видалити свій аккаунт.

6. Подати платне оголошення в газету «Авізо». Чимала частина людей як і раніше користується для пошуку нерухомості газетами, купуються в кіосках.

7. Журнал «Мир квартир» - те ж саме, що і попередній варіант. Багато людей купують цей журнал, не варто ним нехтувати.

8. Якщо Ваша квартира розташована в добре переглядаються місцях, має сенс розмістити рекламу на вікні ... навіть «вікна вміють говорити». Балкон або вікно вашої квартири прекрасне місце для оголошення про продаж даної квартири. Багато дзвінків вам забезпечено.

9. Розклеювання оголошення в районі. Багато хто вважає, що ці оголошення не працюють. Багатьом не хочеться або незручно займатися розклеюванням оголошень, але це реальний варіант для пошуку покупців нерухомості! Якщо ви не полінуйтеся розклеїти оголошення і будете час від часу оновлювати їх в районі знаходження квартири - покупець до вас гарантовано прийде.

10. Тематичні форуми про нерухомість. У мережі існує чимало тематичних форумів про нерухомість. Якщо правила форуму дозволяють, раджу розмістити інформацію про продаж вашого варіанту і там. Наприклад, тут.

Правильні фотографії квартири

Запам'ятайте правило, оголошення без фотографій взагалі не сприймаються покупцями. Раджу зробити як мінімум 7 фотографії вашої квартири і 2-3 будинку і прилеглої території. Фото повинні бути реальними і зроблені якісно, вони повинні бути світлими і яскравими, хороші фотографії на 60% збільшать інтерес з боку потенційних покупців.

Основні правила фото для продажу - це вільний простір. Не фотографуйте захаращену кімнату або кімнату з розкиданими дитячими іграшками, прибирайте все з кухні і санвузла. Чим більше фотографій, тим краще. Але якщо вам не вдається зняти квартиру у виграшному світлі на всіх фотографіях, розмістіть тільки необхідний мінімум.

Збирайте і перевіряйте документи

Якщо ви хочете швидше продати нерухомість, краще відразу готувати, як документи по квартирі, так і документи продавця:

1. Документ про право власності на квартиру.

2. Паспорти всіх власників квартири, дружини / чоловіка власника, якщо продавець перебуває в шлюбі (перевірте чи не прийшов термін міняти фото в паспорті).

3. Ідентифікаційні коди всіх власників квартири, дружини / чоловіка власника, якщо продавець перебуває в шлюбі, дітей, якщо діти є власниками нерухомості.

4. Свідоцтво про реєстрацію шлюбу, якщо продавець перебуває в шлюбі.

5. Свідоцтво про розірвання шлюбу, свідоцтво про смерть, якщо продавець полягав у шлюбі.

6. Заява - згода дружини / чоловіка на продаж квартири, нотаріально оформлене, якщо чоловік / дружина відсутній на підписанні договору (або особиста присутність).

7. Свідоцтва про народження дітей, якщо діти є власниками квартири.

8. Дозвіл на продаж органів опіки та піклування (у разі наявності неповнолітніх дітей).

9. Підтвердження виконання рішення опікунської ради

10. Письмове повідомлення співвласників про намір продати свою частину з вказівкою ціни c відміткою про отримання не менш, ніж за місяць (у разі продажу частки у праві приватної власності на нерухоме майно)

11. Довідка Форма №3 (дійсна 7 днів до угоди)

12. технічний паспорт (дійсний, три місяці)

13. Витяг про реєстрацію прав власності на квартиру

14. Довідка Форма №3 з ЖЕКу про прописаних Довідки про відсутність заборгованостей по комунальних платежах, з Київенерго, з Укртелекому;

15. Довідка про відсутність заборон на продаж або арешту на квартиру (її видає нотаріус на угоді, але краще цю інформацію для себе перевірити заздалегідь)

16. Довідка про відсутність заборон на продаж для продавця, як фізособи (перевірити може нотаріус).



обов'язково торгуйтеся

Першим питанням по телефону буде «Чи є у продажу квартира?», За ним завжди йде «На скільки Ви торгуєтесь?» Яку б Ви ціну не призначили, покупець завжди захоче купити ще дешевше. Нічого не поробиш, будь-який покупець жадає торгу. Це абсолютно нормальна практика на ринку нерухомості. Торгуватися заняття обов'язкове і до цього доведеться звикнути. Запрошуйте клієнта на перегляд квартири, нехай він озвучить свою пропозицію, а Ви візьмете паузу, щоб подумати. Тому в ціну продажу квартири завжди має сенс закласти невеликий торг, зазвичай до 3000 у.о. Якщо ви спробуєте закласти на торг більше, ризикуєте залишитися зовсім без дзвінків покупців, якщо менше - покупець не відчує себе задоволеним.

Виключіть ці помилки самостійних продавців

1. Уникайте "маклерів-причеп" та інших добровільних помічників. Прилипала виставить купу дублів вашої квартири на сайтах нерухомості з більш низькою ціною і квартира буде конкурувати не з подібними об'єктами на ринку, а сама з собою. В результаті такої допомоги термін продажу вашого об'єкта не зменшиться, а значно збільшиться!

2. Не закладайте на торг більше 3000 у.о., ваша реклама не буде конкурентним.

3. В оголошенні не варто вживати слово «терміново» і похідні від нього. Єдине, що Вам принесе це слово - велика кількість бажаючих значно знизити ціну.

4. Не треба дзвонити в усі агентства нерухомості і пропонувати їм виставити вашу квартиру. Зробивши один раз розсилку, ваша квартира буде занесена у всі основні бази та ріелтори самі подзвонять вам, коли в агентстві нерухомості з'явиться клієнт.

Олена Чорна, адвокат, переклад ЮТК
Прочитано 1676 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×