Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %21 %518 %2017 %11:%Окт

Шахрайство при продажу нерухомості - довідка з ЖЕКу і дії нотаріуса

Оцените материал
(1 Голосовать)
Власник житла видав братові довіреність на продаж свого житла (квартири), а сам поїхав за кордон. У той час як власник був за кордоном, брат продав житло. По приїзду з-за кордону власник з невідомих поки причин, звинуватив брата, нотаріуса та персонал ЖЕКу в шахрайстві.
Обставини продажу квартири.
Брат отримав від ЖЕКу довідку про склад сім'ї, яку вимагав нотаріус відповідно до пункту 1.9 Порядку вчинення нотаріальних дій. Довідка була видана ЖЕКом в довільній формі в такому форматі: спорідненість (Батько, мати, сестра і сестра) і ПІБ. Графи з датою народження цих осіб не були заповнені. Крім того, в даних картотеки ЖЕКу неповнолітня записана як дочка власника, а в довідці вказана як сестра. Паспортистка пояснила, що написала сестра, тому що неповнолітня дійсно була сестрою іншої повнолітньої, а дату не стала вказувати, тому що законодавством такий реквізит не передбачений як обов'язковий. Директор ЖЕКу (його підпис стоїть на довідці) пояснив, що він підписує чисті бланки таких довідок, а заповнення, перевірка, проставлення печатки та фактична видача таких довідок здійснюється паспортистом, тобто його підпис грає тільки формальну роль. Нотаріус пояснив, що він ні причому, тому що за текстом довідки неповнолітньої не вбачається. Тому у нього не було підстав, вимагати дозвіл органу опіки та піклування на продаж квартири.

питання:
1.Як зобов'язаний був вчинити нотаріус отримавши довідку про склад сім'ї з переліком осіб їх спорідненості, але без зазначення дати їх народження? Чи мав він право засвідчувати угоду достовірно не знаючи, чи є всі ці особи повнолітніми?

2.Есть ознаки складу злочину в діях паспортиста (підробка тощо)?

3.Есть ознаки складу злочину в діях директора ЖЕКу (мається на увазі посадового злочину)?

Заранее спасибо за приділений час.

- Немає шахрайства, угоду визнають недійсною в судовому порядку.

- Дякуємо. У поліції ведеться досудове слідство за фактом шахрайства і всі вищезгадані, крім власника допитуються як свідки. Підозрюваних немає. Але мене цікавив не відповідь по шахрайству, а думка юриста з приводу вишенаписанное питань?

- 1.Імеет право, якщо були сумніви, повинен був перевірити, з цього підстави, що не врахували права неповнолітніх - визнають угоду недійсною.
2.Нет.
3.Нет.


- Дякуємо! Останній момент (найважливіший), який мені не зрозумілий. Чому підписання посадовою особою (директором) порожнього бланка не є халатністю?

Як пояснює слідчий, все крутиться саме навколо цієї довідки. Якби паспортист вказала дату народження, то нотаріус не провела б угоду без дозволу опіки та піклування. Виходить, ця довідка зіграла ключову роль. І хіба директор сумлінно виконував свої обов'язки, роздаючи підлеглому бланки зі своїм підписом без контролю за тим, що там написано?

- Тому що не підпадає під ст.367 КК. Якби, та якби - маячня, потрібно виходити з фактів, а не припущень. Немає суб'єктивної сторони, наміру немає, значить немає і преступленія.

Нет об'єктивної сторони, сама ця довідка не дає будь-яких повноважень і шкоди нікому не заподіює, - вона носить інформативний характер, якщо і є порушення, то вони за межами кримінальних правовідносин.

І взагалі до чого тут начальник ЖЕКу, до зареєстрованих особи ... це не в його компетенції, він паспортистці НЕ начальник ...

Ось скоро з'явиться Аббадон і напише Вам лекцію на дану тему в ексклюзивному форматі)

- Згідно зі статутом ЖЕКу, класифікатором професій, штатним розкладом і наказом про прийом на роботу - директор ЖЕКу має повноваження формувати штат працівників, за класифікатором передбачена посада - паспортист, є штатна одиниця - паспортист, і людина прийнята на роботу на таку посаду. Іншими словами - паспортист знаходиться в підпорядкуванні у директора ЖЕКу.

Довідка дійсно сама по собі нікому шкоди не завдає. Халатність не вимагає наміру, досить злочинної недбалості у виконанні своїх обов'язків. Ось тут, в контексті вищевикладених обставин, не зрозуміло: чи є ця недбалість у виконанні ним своїх обов'язків, по суті керівника підприємства. З одного боку, заповнення довідки, перевірка ідентичності інформації з карткою картотеки, проставлення печатки та фактична видача таких довідок здійснюється паспортистів, а з іншого боку директор підписує від імені підприємства цю довідку і надає їй статус офіційного документа, що виходить від підприємства. Цей документ має юридичне значення, тому що згідно з Порядком здійснення нотаріальних дій ..., нотаріус зобов'язаний витребувати таку довідку до посвідчення договору купівлі-продажу квартири. Форма такої довідки законодавством не затверджена.

Іго Кізіма, практикуючий юрист, магістр права. Розвели розмірковування на тему чи порожній стакан наполовину чи повний? Зосередьтеся на вирішенні своєї проблеми. А якщо ви хочете вирішувати юридичні казуси, то йдіть до юридичного факультету і за курс навчання цим назаймаєтеся досхочу.

Ваші права порушує противправно укладена угода про відчуження квартири, як вам вже пояснили, ви без проблем скасуєте її в суді. Чи ви хочете змінити систему? Якщо змінити систему, то життя вам для цього точно не вистачить.. і грошей також
Прочитано 1356 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×