Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %02 %378 %2022 %08:%Авг

Чи варто чекати загальної мобілізації

Оцените материал
(0 голосов)
Про можливу майбутню мобілізацію російського населення говорять усі довкола — і іноземні спецслужби, і представники російської влади, і вітчизняні ЗМІ, і самі жителі країни. Незважаючи на це, де-юре вона все ще не оголошена. З моменту оголошення спеціальної військової операції на території України пройшло більше трьох місяців, і за цей період загальний стан справ на фронті кілька разів змінювався. Час грає як позитивну, і негативну роль запровадження мобілізації. Чи буде вона оголошена? І якщо так, то хто буде покликаний? Редакція NEWS.ru аналізує всю наявну інформацію.

Мобілізація є ряд заходів, вкладених у повний чи частковий переведення держави зі стану мирного часу у військове чи передвоєнне становище. Як правило, характеризується такими діями:

масовий заклик громадян на військову службу;
перерозподіл економічних ресурсів з метою протистояння можливій кризі;
запровадження особливого режиму на об'єктах інфраструктури;
обмеження виїзду громадян за межі країни;
запровадження військової цензури тощо.

Мобілізація може бути двох видів: загальна та часткова. Загальна оголошується у разі введення воєнного стану країни, до заклику підлягають всі чоловіки, яким виповнилося 18 років. Часткова мобілізація може бути влаштована з метою захисту конкретних кордонів держави, у такому разі на службу можуть бути покликані окремі категорії громадян.

За яких умов може бути оголошено мобілізацію
Згідно з російськими законами, мобілізація в країні оголошується у зв'язку із загрозою початку воєнних дій на її території. Під загрозою можна розуміти такі заходи:

введення іноземних військ на територію Росії з можливою подальшою окупацією земель;
обстріл територій іноземними збройними силами;
дії, створені задля блокування морського узбережжя Росії;
напад на військовослужбовців Росії силами іноземної армії;
перекидання іноземною державою збройних груп з метою ведення підривної діяльності біля Росії.
Хто буде призваний на службу у разі оголошення мобілізації
У разі введення мобілізації на військову службу будуть покликані громадяни Росії, які перебувають у запасі. Здебільшого це громадяни чоловічої статі віком від 18 до 50 років, які раніше отримували на руки військовий квиток з категорією «А» (повністю придатний) і «Б» (річний з деякими обмеженнями), які не мають відстрочки.

Від віку та стану здоров'я залежить черговість, з якою громадян будуть закликати на службу. За словами колишнього офіцера спецназу Анатолія Матвійчука, насамперед потраплять чоловіки від 18 до 30 років, до другої — від 30 до 45, до третьої — від 45 до 50.

Хто уникне мобілізації
Деякі групи громадян можуть розраховувати на відстрочку. Серед них:

громадяни, заброньовані для ведення трудової діяльності;
громадяни з військовим білетом категорії «Г» (тимчасово не придатний);
багатодітні громадяни;
батьки-одиначки;
громадяни, які є опікунами неповнолітніх родичів;
члени Радфеда РФ та Держдуми.
Також під заклик не потрапляють особи, які не мають військовий квиток та раніше не призивалися до армії, громадяни з військовим квитком категорії «Д» (не придатний); громадяни, які раніше були засуджені за злочини особливої ​​тяжкості.

Чому мобілізація може бути оголошена
Найбільш імовірною причиною оголошення мобілізації можуть стати обстріли та бомбардування прикордонних з Україною територій. Починаючи з 24 лютого Збройні сили України завдали по них десятки ударів, у багатьох із цих регіонів уже запроваджено підвищений рівень терористичної небезпеки. Серед них – Брянська, Курська та Білгородська області, а також окремі райони Воронезької області, Краснодарського краю та Республіки Крим.

Згідно з федеральним конституційним законом «Про воєнний стан», причин достатньо для запровадження військового стану в країні з подальшою мобілізацією.

Чому мобілізація не може бути оголошена
Однією з основних причин неможливості мобілізації є реакція росіян. Так, на початку березня в російському суспільстві спалахнув скандал на тлі інформації про участь у військовій операції солдатів-строковиків. Можливо, історія не набула б такого розголосу, якби Володимир Путін не заявив про те, що призовники термінової служби не будуть задіяні у військових діях.

На сьогоднішній день представники влади заперечують можливість оголошення мобілізації.

За словами військового експерта Віктора Литовкіна, мобілізація не буде потрібна у зв'язку з величезною чисельністю Збройних сил РФ — понад мільйон людей.

https://news.ru/society/stoit-li-zhdat-vseobshej-mobilizacii-v-2022-godu/
Прочитано 297 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×