Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %01 %974 %2018 %22:%Март

Обхід закону при банкрутстві юридичних осіб

Оцените материал
(3 голосов)
Недосконалість законодавства про банкрутство в Україні відкриває можливості для різних зловживань в ході цієї процедури. Сприяє обходу закону при банкрутство юридичних осіб. Найпоширенішими цілями цих махінацій є:

1. Виведення активів;

          
2. Рейдерське захоплення;

               
3. Відхід від сплати за зобов'язаннями;

                     
4. Ліквідація проблемного підприємства.

Давайте розглянемо їх докладніше.

    
Вивести активи.

Тут все впирається в арбітражного керуючого - в сьогоднішніх умовах він нерідко потрапляє під вплив боржника, починаючи діяти в його інтересах, на шкоду кредитору. Контролюючи продаж активів, арбітражний керуючий організовує їх продаж або «дружній» компанії, або забезпечує реалізацію за вигідною для своїх замовників ціною, яка, як правило, значно менше реальної вартості цих активів.

    
Рейдерство через банкрутство.

Після прийняття антирейдерских законів, банкрутство несподівано перетворилося на дієвий рейдерське інструмент, за допомогою якого можна захопити підприємство. Робиться це просто: скуповуються борги, причому особливим інтересом користуються ті, за якими є рішення суду про стягнення, після чого ініціюється банкрутство компанії. Як і в попередньому випадку, багато що залежить від арбітражного керуючого, якого тепер контролюють рейдери. З його допомогою всі активи фірми переходять до кредиторам, а сама компанія ліквідується. Відбитися від такої рейдерської атаки дуже складно, довго і дорого. Хоча нерідко об'єкт уваги рейдерів навіть не усвідомлює, що його атакують, тому взагалі ніяких дій на свій захист не робить.

    
Позбутися від боргів.

За допомогою банкрутства чинне сьогодні законодавство дозволяє боржникові легко піти від сплати боргів. Робиться це просто: згідно ст.45,5 Закону про банкрутство, вимоги кредиторів, які не можна погасити через відсутність майна або при його недостатності, вважаються погашеними (тобто списаними). Тому нерідко доводиться стикатися з ситуацією, коли вже в процесі банкрутства з'ясовується, що заставне майно має істотні недоліки або взагалі відсутнє. Наприклад, якщо це сільськогосподарська техніка, то вона вимагає дорогого ремонту і запчастин, і вартість його через це дуже низька. Отже, погасити вимоги кредиторів не можна, але закон є закон і тому заборгованість списується на законних підставах.

    
Ліквідувати підприємство.

У самій по собі ліквідації підприємства з боргами нічого поганого немає, особливо якщо бізнес уже неактуальний і збитковий. Але ця, безперечно позитивна сторона ліквідації через банкрутство, має і зворотну сторону, коли банкрутство стає способом ліквідувати проблемну компанію без податкових перевірок. Цією опцією користуються як дійсно непорядні ділки, так і нормальні підприємці, які при ліквідації фірми не хочуть зв'язуватися з податковими перевірками всієї діяльності підприємства з моменту його заснування. Ще одна проблема тут в тому, що репутація нашої податкової сама по собі відлякує підприємців - покажіть хоча б одного бізнесмена, який в здоровому глузді захоче з нею зв'язуватися? До того ж, найсмішніше тут те, що, що іноді довести до банкрутства і закрити компанію за часом виходить куди швидше, ніж проходити податкову перевірку при звичайній ліквідації.

Підкреслю, що все це робиться шляхом нехитрих маніпуляцій з законом, і, як правило, негативних наслідків для організаторів не має. Існування подібних можливостей і є головною причиною того, чому у нас не досягається головна мета банкрутства: відновлення платоспроможності підприємства, що і показує аналіз результатів банкрутств в Україні. Так, лише 9% українських банкрутств в підсумку призводять до відновлення платоспроможності фірм (тоді як в Європі - не менше 60%). Є й інша цікава статистика: з кожного заявленого в якості зобов'язання долара у нас повертають тільки 8,6 центів. Для порівняння - в Західній Європі цей показник сягає 72%, а в Східній Європі і Центральній Азії - 37,7%.

Змінити становище може зміна закону про банкрутство, про який говорять уже кілька років, але тільки далі розмов і обговорень мова поки не заходить. Однак будемо сподіватися на краще.

Володимир Капустін
адвокат, арбітражний керуючий
, переклад українською ЮТК

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×