Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %17 %517 %2015 %11:%Сен

Звернення до ЦВК (особистий прийом громадян заступником)

Оцените материал
(4 голосов)
Сьогодні перший раз я був присутній на прийомі у державного службовця, про якого маю позитивні відгуки, і який додав авторитету державній владі, а не спаплюжив його. Мова йде про прийом заступником голови ЦВК Усенко-Чорною Ж.І. З поміж іншого підтримала всі напрями діяльності операції "АнтиприХватизація" лише з одним застереженням - більше позитивного, менше диструктивного. Особливо підтримала як громадянка, повернення містозабезпечуючих підприємств, як Київенерго, у комунальну власність.
Якщо одним словом сказати, жаль що у керма країни таких службовців одиниці
Усенко-Чорна Жанна Іванівна

До Центральної виборчої комісії

 

Кізіма Ігор Віталійович

Єсипенко Василь Васильович

Громадська організація «Суспільний договір»

 Звернення

Виборча застава.

Конституційний Суд України вважає за необхідне зазначити, що, як показує світовий досвід, розмір грошової застави встановлюється залежно від майнової спроможності переважної більшості населення країни.

Порушення цієї вимоги може суттєво обмежити кількість претендентів на місця в парламенті, особливо від фінансове малозабезпечених партій (блоків) та кандидатів у депутати. Проте визначення соціальне орієнтованого розміру грошової застави є питанням політичної доцільності і не належить до компетенції Конституційного Суду України.

Тобто, Конституційний суд своїм рішенням від 30 січня 2002 року (Справа N 1-18/2002 N 2-рп/2002) не сказав, що застава законна та конституційна. Він навіть вказав, що розмір її має відповідати рівню майнової спроможності населення. Сотні тисяч гривен в якості застави за право висувати свою кандидатуру на міського голову – це що рівень майнової спроможності більшості населення України? Ні. Значить, це порушення прав громадян.

Відсутність можливості громадянину самостійно балотуватися в депутати рад без приналежності до політичних партій (відсутність мажоритарників).

Новий закон повністю виключає можливість самовисування кандидатів. Тобто якщо громадський активіст чи відомий у місті приватний підприємець-меценат, який має підтримку місцевого населення, захоче представляти його інтереси в органі місцевого самоврядування, йому доведеться заручитися підтримкою партії.

Партія продовжує бути ключовою у розподілі кандидатів між конкретними округами. Це значить, що якщо кандидат хоче отримати більші шанси прохідності, йому необхідний сприятливий для цього округ, той який дасть багато голосів за відповідний політичний бренд, який легше мобілізувати і в більшій кількості скупити. За хороші округи в партії доведеться платити. Не сумнівайтесь.

Ласих округів не так багато, а претендентів на них більш ніж достатньо. А ще доплати, щоб в цьому окрузі від тієї ж партії не балотувався інший кандидат. Вдалось нам зняти питання політичної корупції? Аж ніяк, з новим законом вона розквітне в нових горщиках.

Тут хочу добавити, що партій, які б не були проектами оліхархів, в Україні не так вже й багато, і всі вони представляють не простий народ, а тих хто їх фінансує. От і як скажіть рухати ідею повернення Київенерго тощо в комунальну власність. Адже жоден олігарх (партія) її не підтримає.

Вибори усунули форми прямої демократії як на загальнодержавному, так і на місцевому рівні.

Те, що представницька демократія має доповнювати пряму демократію і навпаки відомо вже давно. Проте, в нашій країні склалася ситуація за якої форми прямого народовладдя не застосовуються.

Що стосується місцевого рівня, то є така форма прямого волевиявлення громади як місцева ініціатива, яка теж ігнорується і до того ж, немає чіткого законодавчого регулювання, зокрема правил що встановлювали б обов’язковість її застосування. Це також стосується зборів громадян за місцем проживання, громадських слухань тощо.

Як наслідок, простий громадянин позбавлений права вплинути на управління державними справами (прийняття та вироблення управлінських рішень) як за допомогою балотування на ту чи іншу посаду (пасивне виборче права), так і через реалізацію права на місцеву ініціативу, участь у зборах громадян за місцем проживання тощо.

 Для прикладу, розгляд нашої пропозиції Київрадою в порядку місцевої ініціативи (вх.№ ОП/КО-8138 від 20.05.2015 року) було включено до проекту рішення Київради «Про порядок денний пленарного засідання ІІІ сесії Київради VІІ скликання 23.07.2015 року» у розділі «Різне» (доповідач Кізіма І.В.). Проте, до нашого питання так і не дійшли. І до цього часу Київрада продовжує ігнорувати волевиявлення громади у порядку місцевої ініціативи.

Пропозиція стосується звернення Київської міської ради до Верховної Ради України щодо необхідності повернення у комунальну власність містозабезпечуючих підприємств (Київенерго, Київводоканал, Дарницька ТЕЦ, Київгаз і т.п.) та пропозиція звернутися в суд від імені територіальної громади з вимогою скасувати незаконні рішення щодо протиправного відчуження містозабезпечуючих комунальних підприємств (Київенерго, Київводоканал, Дарницька ТЕЦ, Київгаз і т.п.), а також вжити заходів, у межах законних повноважень, щодо перевірки обґрунтованості тарифів у житлово-комунальному господарстві, вжити заходів щодо належного виконання монополістами законодавства при повірці лічильників.

Активісти нашої громадської організації, громадяни, що підписали це звернення бажають приймати участь в управлінні державними і місцевми справами, проте, виходить, що ні через місцеву ініціативу, ні через балотування в депутати, міські голови, цього зробити не можуть.

А відтак це порушення Конституції України та Міжнародного пакту про громадські та політичні права.

Олігархічні клани розподілили між собою територію і промисловість, засоби масової інформації та політичні сили, понабирали собі менеджерів на кшталт президента і прем’єр-міністра – і керують задля власного задоволення. В людей складається ілюзія, що, голосуючи за ту чи іншу партію, вони роблять свій вибір. Насправді вибір за них зроблений давно, бо якщо глибше копнути, всі політичні сили схожі між собою, як брати-близнюки.

Суспільству постійно нав'язується технологія, за якою кого б не вибрали - переможе система. Вона майже бездоганна і до неподобства примітивна, але в тому й її сила. Коли проти лому немає прийому, а в руках системи обидва ломи (монополія на ефір), шанси перемогти її нікчемні. Немає особливої різниці, яке прізвище буде носити новий мер Києва. Головне, аби свій. Тоді і красти будуть разом, і "договорняки" ніхто не скасує. А виборцю залишили уявне право вибирати, за кандидата якого олігарха віддати голос. Це як в маркетингу: споживач, вибираючи той чи інший бренд прального порошку, навіть не звертає особливої уваги на те, що вся магазинна полиця зайнята товаром однієї корпорації. Але кожен думає, що обирає сам, отримуючи те, що за нього вже вибрали маркетологи.

На всіх виборах один сюжет: влада, яка зарвалася, і борці з нею, які після перемоги швидко знаходять спільну мову з тими, з ким билися.

Система сама виведе потрібну їй меншість на потрібний протест (великий флешмоб), керуючи натовпом через ЗМІ, маніпулюючи потоком інформації. ЗМІ виконують замовлення, і суспільство покірно буде йти встановленим маршрутом, дотримуючись правила "якщо не названо, то не існує"

Безперечно є «причини» за яких існує виборча застава і усунута можоритарка (самовисування), однак застерігаючи ці причини порушується, грубо порушується право громадянина на управління державними справами.

А саме як Конституція, так і Міжнародний пакт про громадські та політичні права (ст. 25) стверджує, що кожний громадянин повинен мати без будь-якої дискримінації, і без необґрунтованих обмежень право і можливість: а) брати участь у веденні державних справ як безпосередньо, так і за посередництвом вільно обраних представників; b) голосувати і бути обраним на справжніх періодичних виборах, які проводяться на основі загального і рівного виборчого права при таємному голосуванні і забезпечують свободу волевиявлення виборців; с) допускатися в своїй країні на загальних умовах рівності до державної служби.

Все це призводить до того, що простий громадянин, який би мав бажання і намір прийти у владу для того щоби представляти інтереси саме народу, не спроможний це зробити через безліч перепон, як вказаних у цьому зверненні, так і не згаданих у ньому через забезпечення короткого змісту та лаконічності.

Враховуючи вказане та керуючись Конституцією України, Міжнародним пактом про громадянські та політичні права

 

ПРОСИМО:

 - звернутися до Верховної ради України, Президента України щодо необхідності удосконалення народовладдя в Україні, а саме  забезпечити реалізацію громадянам пасивного виборчого права безпосередньо без будь-яких умов, які його обмежують (застава, участь у партіях та інших бар’єрів);

- звернутися до Верховної ради України щоби окремою постановою дозволити громадянам, що підписали це звернення балотуватися у 2015 році депутатами до місцевих рад в якості самовисуванців (мажоритарників) без сплати виборчої застави та, в разі виявлення наміру балотуватися на міських голів – звільнити від виборчої застави або встановити помірний розмір останньої, яка б відповідала рівню, принаймні, середньої зарплати по Україні;

- влаштувати прес-конференцію щодо рівня дотримання пасивного виборчого права в Україні за часи незалежності (оскільки аналогічні питання виникали і виникають перманентно на протязі цього часу) та запросити (повідомити про час та місце її проведення) журналістів газети «Зона Закону» (тел. (063) 539-42-13, (096) 545-40-33, (095) 573-20-30 e-mail: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.), а також інші ЗМІ;

- відповідь надати письмову на вказану адресу.

 

17.09.2015                                                                        Кізіма І.В.

                                                                                                  

 

                                                                                                       Єсипенко В.В.

 

 

Громадська організація «Суспільний договір»                                  Президент Кізіма І.В.

Последнее изменение %AM, %17 %528 %2015 %11:%Сен

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×