Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %02 %974 %2015 %22:%Авг

Позов до Президента щодо зменшення судового збору для громадян

Оцените материал
(5 голосов)

22.05.2015 р. Верховна рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору».

 

Зазначеним Законом були підвищені ставки судового збору. Відповідно до зазначеного Закону органи державної влади, зокрема податкові органи, органи прокуратури, органи Антимонопольного комітету України зобов'язані будуть оплачувати судовий збір.

Зміни щодо підвищення ставок судового збору набудуть чинності з 1 вересня 2015 року.

За подання позовної заяви майнового характеру юридичною особою або фізичною особою - підприємцем передбачена нова ставка - у розмірі 1,5 % ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати (на сьогодні діє ставка у розмірі 1% ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати).

Для фізичних осіб передбачена ставка судового збору у розмірі 1 % ціни позову, але не менше 0,4 розміру мінімальної заробітної плати.

При зверненні до суду з господарським позовом потрібно буде сплатити судовий збір у розмірі 1,5 % ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати (на сьогодні діє ставка в розмірі 2 % ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати).

Отже, на відміну від діючих норм Закону України «Про судовий збір», нові норми передбачають диференціацію ставок залежно від суб'єкта звернення до суду.

Також законодавець передбачив нову ставку судового збору для подання заяви про перегляд судового рішення Верховним Судом України - у розмірі 130 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позову.

Зазначеним Законом суттєво збільшені ставки судового збору за подання заяви про забезпечення позову, про видачу виконавчого документа судом на підставі рішення іноземного суду, заяви про роз'яснення рішення суду - на рівні 0,5 розміру мінімальної заробітної плати.

Хоча громадянам і вдалось уникнути найгіршого сценарію, для них подорожчає й ціла низка інших інструментів захисту. Якщо раніше апеляційна скарга коштувала 50% ставки, що сплачувалася при поданні позовної заяви, то відповідно до змін — вже 110%. Так само суттєво зросте вартість звернення до касації —з 70 до 120%. Законопроект обмежує доступ до правосуддя пересічних громадян, чиї доходи різко впали. Таке зростання призведе до того, що деякі фізичні або юридичні особи не зможуть дозволити собі звертатись до суду по захист порушених прав.

Так, прогнозується як загальне зменшення кількості звернень до суду, так і скорочення кількості оскаржень рішень судів першої інстанції в судах апеляційної чи касаційної інстанції, адже позивачі тричі подумають, чи готові вони ще раз оплачувати 110—120% суми збору, оплаченого при поданні позову до суду першої інстанції. Крім того, зменшиться і кількість позовів щодо захисту прав споживачів, адже тепер доведеться оплачувати судовий збір. Разом з тим відсутність верхньої межі розміру ставок передбачає, що в окремих справах сума збору може сягати кількох сотень тисяч гривень.

Таким чином, установлення нових ставок судового збору призведе до зменшення кількості звернень до судів усіх інстанцій. У свою чергу, скоротиться і чисельність звернень до Європейського суду з прав людини, адже однією з вимог для звернення до ЄСПЛ є проходження всіх судових інстанцій в Україні.




В сьогоднішніх реаліях мінімальна заробітна плата лишається на тому ж самому рівні, а ставки зростають. Хоча має бути навпаки: саме від економічного зростання пропорційно збільшуються і витрати на судову владу зі сторони суб’єктів звернення. Разом з підняттям рівня суспільства підіймається і рівень держави в особі її органів. Однак в прийнятих змінах цей принцип, на жаль, не прослідковується.

29.06.2015 року я, в порядку досудового вирішення спору, подав Президенту України (відповідачу по справі) листа (заяву-претензію), в якому просив вчинити всі можливі дії в межах повноважень, наданих йому Конституцією України, щоби звільнити від сплати судового збору громадян України, особливо в адміністративному судочинстві та у спорах з приводу захисту прав споживачів. Так як це суттєво обмежує права громадян на судовий захист, яке гарантоване ст. 55 Конституції України, і надасть можливість органам влади і суб’єктам господарювання можливості безкарно порушувати права громадян. Також, я посилався на те, що громадяни України є платниками податків, співвласниками національного багатства України, а судовий збір мав би забезпечувати лише канцелярські і поштові витрати судів, а не ставати на заваді у зверненні громадян до суду.

Зазначену заяву-претензію вкинув до поштової скриньки в Адміністрації Президента.

Згідно ст. 55 Конституції України  кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Кожен має право після використання всіх національних засобів правового захисту звертатися за захистом своїх прав і свобод до відповідних міжнародних судових установ чи до відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Обмеження прав громадян на звернення до суду за захистом призведе, окрім вказаного, до того, що збільшиться кількість випадків протиправних вирішень конфліктів із застосування насильства, зброї, що призведе до каліцтва та смертей учасників зазначених конфліктів. Цього допускати не можна. Згідно ст. 64 конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Отже, Президент України не виконав не лише прохання, висловлене мною у заяві-претензії, в рамках досудового вирішення спору, а й проігнорував вимоги ст.ст. 55, 102 Конституції України.

Адже, Президент України, згідно ст. 102 Конституції України, є гарантом додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. Згідно ст. 93 Конституції України право законодавчої ініціативи належить, зокрема, Президенту України.

 ...детальніше про нас
Ми вконтакті https://vk.com/club28634838
Наша группа в Фейсбуке https://www.facebook.com/groups/1628825767348263/
Ми в твітері https://twitter.com/urtechnologis
тел. (063) 539-42-13, (096) 545-40-33, (095) 573-20-30
e-mail: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
Для пожертв ПАТ "Приватбанк" счет 5168 7420 6520 8112
Про нас http://ut.kiev.ua/sd/deyatelnost/item/1582-agentyi-fsb-podali-na-prezidenta-poroshenka-v-sud.html ....

Враховуючи вказане та керуючись Конституцією України, ст.ст. 3, 72, 104, 171-1 КАС України

 

ПРОШУ:

 

прийняти цю позовну заяву до розгляду, а позов задовольнити;

зобов’язати Президента України розробити та подати до Верховної ради України законопроект, який звільняє громадян України від сплаті судового збору  або встановлював би розміри такого збору не вище 10 % від мінімальної заробітної плати

 

 

ДОДАТКИ:

 

  1.  Оригінал квитанції про сплату судового збору;
  2. Копія заяви-претензії;
  3. Примірник позову та доданих документів для відповідача і третьої сторони.

 

              

                     03.08.2015 року                                                         Кізіма Ігор Віталійович  


Последнее изменение %PM, %04 %964 %2015 %22:%Сен

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×