Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %29 %985 %2014 %22:%Нояб

Про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, встановлення межі та встановлення порядку користування земельною ділянкою

Оцените материал
(4 голосов)
            30 січня 2013 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду м. Києва в складі:

            Головуючого судді   Андрієнко А.М.

            Суддів:                       Заришняк Г.М.

                                               МараєвоїН.Є.

            При секретарі           Дубик Ю.Г.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за апеляційними скаргами ОСОБА_2 та представника Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (КМДА) - Махині Руслани Андріївни на рішення Дарницького районного суду м. Києва від 8 жовтня 2012 року у справі за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2, Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (КМДА) про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, встановлення межі та встановлення порядку користування земельною ділянкою,

 

В С Т А Н О В И Л А :

 

Позивач звернулася до суду з зазначеним позовом до відповідачів, мотивуючи свої вимоги тим, що згідно з договором дарування від 26.12.2008 року вона набула у власність житловий будинок АДРЕСА_1. Право власності зареєстровано в КП БТІ.  . Позивач набула також право користування присадибною земельною ділянкою в розмірі 0,1481 га. Межі спірної земельної ділянки визначено на підставі акту встановлення та погодження меж землекористування від 26.02.1994 року, відповідно  до якого межі земельної ділянки було встановлено по дерев'яному паркану та металевій сітці, що розмежували суміжні земельні ділянки позивача та відповідача.


Даний акт погоджено з усіма землекористувачами сусідніх земельних ділянок, у тому числі і з відповідачкою.


Між позивачем ОСОБА_4 та відповідачем ОСОБА_2 виникли непорозуміння з приводу самовільного зайняття останньою частини земельної ділянки, яка знаходиться у користуванні позивача. Відповідачкою ОСОБА_2 було самостійно перенесено межу земельної ділянки, побудовано на межі господарські будівлі та споруди, встановлено на власний розсуд паркан, виведено на територію земельної ділянки, яка знаходиться у користуванні позивача,  комунікації  від своїх будівель та споруд.


Таким чином позивач не має можливості отримати державний акт на право власності на земельну ділянку, так як межі земельної ділянки відповідно до раніше виданого акту встановлення меж не відповідають дійсності, існує плутанина з площами земельних ділянок, є невідповідність фактичної площі з тією, яка значиться у базі Київзему. Позивач просить суд позовні вимоги задовольнити, зобов'язати ОСОБА_2 усунути перешкоди у користуванні зазначеною земельною ділянкою, знести самовільно побудовані на межі господарські будівлі та споруди, зобов'язати Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (КМДА) створити комісію для відновлення меж між земельними ділянками ОСОБА_4 та ОСОБА_2, відновити межі між земельними ділянками відповідно до акту встановлення та погодження меж землекористування від 26.02.1994 року та видати державний акт на право власності на земельну ділянку АДРЕСА_1.


Рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 8 жовтня 2012 року позов задоволено.

В апеляційній скарзі представник Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (КМДА) просить  скасувати рішення суду, відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (КМДА), відповідач ОСОБА_2 в апеляційній скарзі просить суд рішення скасувати та постановити нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог відмовити в повному обсязі, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, неповне встановлення обставин справи, що мають значення для справи.

Розглянувши справу в межах доводів апеляційних скарг, перевіривши законність і обґрунтованість ухваленого рішення, колегія суддів прийшла до висновку, що апеляційнІ скарги   підлягає задоволенню із наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до договору дарування від 26.12.2008 року, позивач ОСОБА_4 набула у власність житловий будинок АДРЕСА_1 (а.с. 9).

Право власності на будинокзареєстровано в установленому порядку, що підтверджується реєстраційним посвідченням КП КМБТІ (а.с. 8).

Земельна ділянка, площею 0,1481 га. , яка знаходиться за адресою АДРЕСА_1 знаходиться у ОСОБА_4  у користуванні.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив із того, що межі спірної земельної ділянки визначено на підставі акту встановлення та погодження меж землекористування від 26.02.1994 року, відповідно до якого межі земельної ділянки було встановлено по дерев'яному паркану та металевій сітці, що розмежували суміжні земельні ділянки ОСОБА_4 та ОСОБА_2

Даний акт погоджено з усіма землекористувачами сусідніх земельних ділянок, у тому числі і з відповідачкою ОСОБА_2, про що свідчить її підпис на акті. Станом на той час між присадибними земельними ділянками проходила межа у вигляді  дерев'яного паркану та металевої сітки, збудованих на металевих конструкціях.

Однак, з такими висновками суду погодитися не можна із наступних підстав.

Відповідно до ст..ст. 116, 118, 121 Земельного Кодексу України, а в м.Києві з урахуванням рішення Київради від 15.07.2004 року за № 457/1867 «Про порядок передачі ( надання) земельних ділянок в користування або у власність в м.Києві» видача документів, що посвідчують право на земельні ділянки здійснюється після уточнення та встановлення їхніх меж в натурі на місцевості.

Статтею 26 Закону України «Про землеустрій» передбачено, що технічна документація із землеустрою розробляється на замовлення землекористувачів юридичними та фізичними особами, які отримали ліцензії на  проведення господарської діяльності щодо провадження землевпорядних робіт.

Судом встановлено, що рішенням Київської міської ради від 26.02.2012 за №№404\3842, 405\3843 ОСОБА_4 передано у власність земельну ділянку площею 0,10 га по АДРЕСА_1, а ОСОБА_2- земельну ділянку, площею 0,09 га по АДРЕСА_2.

Видача правовстановлюючих документів на земельні ділянки проводиться  після відновлення меж зазначених ділянок в натурі та закріплення їх довгостроковими межовими знаками встановленого зразка та на підставі технічної документації.

Головне управління земельних ресурсів не є господарюючим суб'єктом та не має ліцензії на виконання землевпорядних та геодезичних робіт.

Оскільки сторони по справі до землевпорядних  організацій не зверталися, ними не визначені межі земельних ділянок в натурі та відсутня технічна документація, яка передбачена законодавством на час розгляду справи, у сторін відсутні правоустановчі документи на земельні ділянки,  в задоволенні позовних вимог повинно бути відмовлено, так як заявлені вимоги є передчасними.

За таких обставин рішення суду першої інстанції підлягає скасуванню, а по справі повинно бути постановлено нове рішення , яким в задоволенні позовних вимог повинно бути відмовлено.

 

Керуючись ст..ст. 303, 309, 313-316 ЦПК України, колегія суддів

 ВИРІШИЛА:

        Апеляційні скарги ОСОБА_2 та представника Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (КМДА) - Махині Руслани Андріївни задовольнити.

         Рішення Дарницького районного суду м.Києва від 8 жовтня 2012 року скасувати та постановити нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог ОСОБА_4 до ОСОБА_2, Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (КМДА) про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, встановлення межі та встановлення порядку користування земельною ділянкою відмовити.

        Рішення набирає законної сили з моменту  його проголошення, але може бути оскаржене в касаційному порядку до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання ним законної сили шляхом подання до цього суду касаційної скарги.

 

 

Головуючий:

 

Судді:

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×