Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %02 %195 %2017 %03:%Май

Про визнання державного акту недійсним

Оцените материал
(2 голосов)
ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій зазначає, що його матері  -  ОСОБА_3 на праві власності належав житловий будинок з господарськими будівлями по АДРЕСА_1. Даний будинок розташований на земельній ділянці площею 0.1500 га. Земельна ділянка належала померлій на підставі державного акту про право власності на земельну ділянку серія ВН № 112560.

РІШЕННЯ  

іменем України

 

"18" березня 2014 р. Тиврівський районний суд Вінницької області

 

в складі : головуючого           Мазурчак А.  Г.

              за участю секретаря      Мигдальської Н.М.,

 

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання  державного акту  серії ЯО № 553 недійсним, треті особи на стороні відповідача - Сутисківська селищна  рада, відділ Держземагенства у Вінницькій області , -

 

встановив:

 

 

ІНФОРМАЦІЯ_1 його мати - ОСОБА_3 померла. В установлений законом строк він прийняв заяву шляхом подання заяви до Тиврівської державної нотаріальної контори.

Як спадкоємець він звернувся до відділу Держземагенства про внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельну ділянку, на якій розташований будинок, що входить до складу спадщини, щоб отримати витяг з ДЗК, який необхідний для отримання свідоцтва про право на спадщину.

20.12.2013 р. року йому відмовлено у внесенні відомостей про дану земельну ділянку до ДЗК в зв'язку з тим, що в межах земельної ділянки, яку він мав зареєструвати, знаходиться інша земельна ділянка, а саме : земельна ділянка відповідача.

З кадастрового плану належної його матері ОСОБА_3 земельної ділянки видно, що житловий будинок, що належав їй на праві власності розташований біля межі з земельною ділянкою відповідача ОСОБА_2 Межа земельної ділянки, що належала матері згідно кадастрового плану та державного акту, виданого на ім'я матері не є прямою лінією, а має 6 точок (11, 12,13, 14, 15, 16), які мають кути відхилень.

Згідно державного акту № 553212 серії ЯО, яким посвідчується право власності ОСОБА_2 на  належну йому земельну  ділянку, розташовану по АДРЕСА_2,   межа, що  розділяє земельну  ділянку  відповідача та  земельну  ділянку його матері є прямою лінією.

Зовнішні контури належної матері земельної ділянки,які були визначені під час складання технічної документації на час видачі їй державного акту, відповідають  зовнішнім контурам даної земельної ділянки, визначені в 2013 році під час перевірки розташування   земельної ділянки   для   внесення   про неї відомостей   до  державного земельного кадастру.

Дані обставини стверджують те, що координати земельної ділянки належної відповідачу,  є неправильними, внаслідок чого його земельна ділянка накладається частково на земельну ділянку, що належала матері, зокрема на ту частину ділянки, де розміщений житловий будинок.

Вказані обставини стверджуються Картою земельних ділянок.

Внаслідок допущених помилок він позбавлений можливості реалізувати своє право на спадщину.

Скорегувати межі земельних ділянок немає можливості, так як земельна ділянка ОСОБА_2 внесена до державного земельного кадастру.

Просить визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку кадастровий номер : 0524555700-02-006-0289, серії ЯО № 553212, виданий на ім'я ОСОБА_2.  

          В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_4 позов підтримала, просить його задоволити з підстав, викладених у ньому, пояснила суду, що  у позивачів був державний акт старого зразка і до ДЗК  він не вносився, тепер виявилося, що  межа  із земельною ділянкою ОСОБА_2 нерівна із кутами відхилення а в державному акті  ОСОБА_2 вона  вказана по прямій лінії.

          Відповідач позов визнав, не заперечує проти його задоволення. Однак вважає, що, оскільки він є замовником, а не виробником технічної документації на землю і не з його  вини допущена помилка, то він не повинен нести витрати по усуненню  виявленої помилки.

Представник третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - відділ Держземагенства у Тиврівському районі Рудик О.В. не заперечує проти  задоволення позову.

Представник третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - Сутисківської селищної ради - Мірошник Л.М. не заперечує проти задоволення позову, пояснила суду, що  вона була на  місці і може ствердити, що межі ОСОБА_1 відповідають конфігурації в акті, а межі земельної ділянки ОСОБА_2 різняться із державним актом. Там  по межі встановлена сітка і стовпчики. Межа  йде зигзагами. Стовпчики встановлені по точках.

           Суд, вислухавши осіб, що беруть участь у справі, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.155 ЗК України у разі видання органом виконавчої влади акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Матері позивача - ОСОБА_3 на праві власності належав житловий будинок з господарськими будівлями по АДРЕСА_1. Даний будинок розташований на земельній ділянці площею 0.1500 га. Земельна ділянка належала померлій на підставі державного акту про право власності на земельну ділянку серія ВН № 112560 (а.с.11).

ІНФОРМАЦІЯ_1 мати позивача - ОСОБА_3 померла, що стверджується свідоцтвом  про смерть (а.с.3). В установлений законом строк позивач прийняв заяву шляхом подання заяви до Тиврівської державної нотаріальної контори.

Як спадкоємець він звернувся до відділу Держземагенства про внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельну ділянку, на якій розташований будинок, що входить до складу спадщини, щоб отримати витяг з ДЗК, який необхідний для отримання свідоцтва про право на спадщину.

20.12.2013 р. року відділом Держземагенства йому відмовлено у внесенні відомостей про земельну ділянку, на якій розташований будинок, до ДЗК в зв'язку з тим, що в межах земельної ділянки, яку він мав зареєструвати, знаходиться земельна ділянка відповідача.

З кадастрового плану належної матері позивача ОСОБА_3 земельної ділянки (а.с.7) видно, що житловий будинок, що належав їй на праві власності розташований біля межі з земельною ділянкою відповідача ОСОБА_2 Межа земельної ділянки, що належала матері позивача згідно кадастрового плану та державного акту, виданого на її ім'я не є прямою лінією, а має 6 точок (11, 12,13, 14, 15, 16), які мають кути відхилень.

Згідно державного акту № 553212 серії ЯО (а.с.10), яким посвідчується право власності ОСОБА_2 на належну йому земельну ділянку, розташовану по АДРЕСА_2,   межа, що  розділяє земельну  ділянку  відповідача та  земельну  ділянку його матері є прямою лінією.

Зовнішні контури належної ОСОБА_3 земельної ділянки,які були визначені під час складання технічної документації на час видачі їй державного акту, відповідають  зовнішнім контурам даної земельної ділянки, визначені в 2013 році під час перевірки розташування   земельної ділянки   для   внесення   про неї відомостей   до  державного земельного кадастру.

Технічну документацію із землеустрою щодо  переоформлення документів, що  посвідчують право на земельні ділянки ОСОБА_2 по АДРЕСА_2 виготовлено ПП «Віннреспект» згідно договору  №873  від 19.12.2008 р., що стверджується ксерокопією даної документації (а.с.45-60) при нанесенні контурів земельної ділянки в технічній документації виробником допущено помилку, вказану у позові.

Таким чином, координати земельної ділянки належної відповідачу, є неправильними, внаслідок чого його земельна ділянка накладається частково на земельну ділянку, що належала матері позивача, зокрема на ту частину ділянки, де розміщений житловий будинок, що стверджуються Картою земельних ділянок (а.с.13).

          Керуючись ст.ст. 10, 11 , 60, 61 , 212-215 ЦПК України, ст.155 ЗК України, -  

 

вирішив:

Позов задоволити.

Визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку кадастровий номер : 0524555700-02-006-0289, серії ЯО № 553212, виданий на ім'я ОСОБА_2.

          Апеляційна скарга  на рішення може бути подана до апеляційного суду Вінницької області через Тиврівський районний суд  протягом десяти діб з дня його проголошення. Особи які брали участь у справі, але не були присутні судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів  з дня отримання копії цього рішення.

 

 

Суддя:А. Г. Мазурчак

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×