Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %28 %124 %2020 %01:%Май

Скарга на постанову про закриття кримінального провадження. Зразок

Оцените материал
(5 голосов)

У провадженні Шевченківського ВП ГУНП в Київській області перебуває кримінальне провадження № 1111111 від 21.05.2019 р., внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого статтею 351 Кримінального кодексу України, по якому на даний час здійснюється досудове розслідування.

 

 


Строки оскарження.

 

Оскаржувана постанова отримана поштою 22.05.2010 року. Строк на її оскарження просимо відраховувати саме з цієї дати. Доводиться це – відбитком штемпеля УКРПОШТА. Конверт додано до цієї скарги.

 

Підстави оскарження.

 

1. Оскаржувана постанова не містить жодного мотивування і обґрунтування, виходячи з конкретних перевірених під час досудового розслідування фактичних обставин справи.

Оскаржувана постанова просто містить виписки із теорії процесуального права, зокрема щодо юрисдикції адміністративних та цивільних судів. Що не має нічого спільного з виконанням завдань кримінального провадження.

Згідно ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Отже, вже судячи зі змісту оскаржуваної постанови, без звертання до будь яких додаткових матеріалів кримінального провадження, зрозуміло – завдання кримінального провадження не виконання, а оскаржувана постанова не містить жодного мотиву чи/та обґрунтування закриття на основі конкретного доказу чи дослідженої обставини справи. Тобто, є незаконною та необґрунтованою.

Оскаржувана постанова жодним чином невмотивована та в ній не наведено належного обґрунтування висновків слідчого щодо законності закриття кримінального провадження.

2. Слідчий закриває кримінальне провадження № 1111111з огляду на те, що склад кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 11111 КК України відсутній.

При цьому не вказано жодних фактичних обставин справи, осіб, яких допитано як свідків, отримання інших доказів та оцінка їх слідчим на підставі яких і оцінивши які слідча дійшла законного висновку про закриття кримінального провадження.

Натомість потерпілі неодноразово подавали до слідчих органів клопотання про вчинення слідчих (розшукових) процесуальних дій та отримували відповіді про розгляд таких клопотань, зокрема про частковий допит свідків.

Так, зокрема було подано клопотання від 08.05.2020 року про вчинення слідчих дій, згідно ст. 220 КПК України.

І отримана зокрема відповідь від 12.05.2010 року про розгляд такого та задоволення. Однак, що саме було задоволено відповідь не містить. Не міститься вказане також і в оскаржуваній постанові. Хоча фактично не всі процесуальні слідчі дії, про які просили потерпілі, були вчинені слідчим.

Однак жодним словом дані обставини не знайшли своє відображення в оскаржуваній постанові.

Натомість, згідно ст. 110 КПК України постанова слідчого, прокурора складається зокрема з мотивувальної частини, яка повинна містити зокрема відомості про: зміст обставин, які є підставами для прийняття постанови; мотиви прийняття постанови, їх обґрунтування та посилання на положення цього Кодексу. Вказана норма процесуального права повністю проігнорована слідчим, а тому постанова є невмотивованою.

3. Слідча закриває кримінальне провадження, посилаючись на п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України, а саме: «встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення. Однак з оскаржуваної постанови не вбачається інформації не щодо діяння, яке було предметом досудового розслідування (факти, що перевірялися слідчим), ні вчинені слідчим дії, що були спрямовані та в результаті яких було отримано висновок щодо відсутності складу кримінального правопорушення. Натомість, потерпілі у своїй заяві про злочин, наполягали на тому, що їм систематично чиняться перешкоди .... у виконанні їх обов’язків як депутатів. Зокрема, міський голова вчинив дії, які підпадають під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 351 Кримінального кодексу України, а саме: не виконання службовою особою законних вимог депутата місцевої ради, створення штучних перешкод його роботі. Жодного спростування та відхилення доводів, висловлених потерпілими на обґрунтування цього, оскаржувана постанова не містить. Що є незаконним. А відтак оскаржувана постанова підлягає скасуванню.

Згідно ст. 303 КПК України рішення слідчого про закриття кримінального провадження можуть бути оскарженні - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником.

Відповідно ст. 304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені ч. 1 ст. 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Згідно ст. 307 КПК постанова слідчого можу бути скасована.

 

 

На підставі вищевикладеного та керуючись статтями ст.ст. 303-307 КПК України,

 

ПРОСИМО:

 

- строк на оскарження відраховувати з 22.05.2020 року, часу коли оскаржувана постанова була отримана нами по пошті;

- витребувати матеріали кримінального провадження для повного і об’єктивного розгляду цієї скарги та надати потерпілим можливість ознайомитися з матеріалами кримінального провадження у суді, оскільки слідчий чинив перешкоди потерпілим у зазначеному, згідно ст. 56 КПК України;

- скасувати постанову слідчого СВ Шевченківського відділу поліції ГУНП в ...області ст. л-ту поліції О.О., від 11.01.2020 року про закриття кримінального провадження № 111111  за ч. 1 ст. 351 КК України від 21.01.2011 р.

 

ДОДАТКИ:

- оригінал конверту, в якому надіслано оскаржувану постанову зі штемпелем від 21.05.2020 року;

- оскаржувана постанова (копія);

- клопотання про вчинення слідчих дій від 08.05.2020 року;

- відповідь слідчого на клопотання від 08.05.2020 року від 12.05.2020 року.

 

 

«28» травня 2020 року

     

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×