Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %25 %790 %2013 %17:%Окт

Як перешкоджати виконанню рішення суду на користь банку

Оцените материал
(24 голосов)
Будь-які схеми , які я б запропонував , можуть дуже швидко застаріти - або законодавець внесе зміни до закону , або Міністерство юстиції України змінить інструкцію про примусове виконання рішень . Тому мені здається доцільним ознайомити читачів лише зі стратегічними правилами , які швидше за все не зміняться. А вже як їх застосовувати кожен зможе придумати сам .

Правило перше - не можна відняти і продати власність, яка боржнику не належить. Якщо боржник заздалегідь - до початку судової тяганини або в процесі її - встиг переоформити своє майно на інших осіб, то зазіхнути на нього кредитори вже не зможуть, навіть не дивлячись на те, що боржник продовжує користуватися цим майном.

Це ж правило поширюється на власність , яку боржник використовує , незважаючи на те , що вона ніколи йому не належала . Наприклад , неможливо продати квартиру боржника , якщо вона не приватизована , а він в ній проживає або просто зареєстрований; неможливо продати його будинок , якщо останній дістався йому у спадок , але людина спадок ще не оформила , хоча фактично проживає в ньому . Точно також , не можна реалізувати землю боржника , якщо вона йому виділена рішенням місцевої ради , але право власності ще не зареєстроване . Таких прикладів можна наводити масу. В цілому , кожен боржник повинен знати , що виконавець починає виконавче провадження з розсилки запитів у державні органи, які відповідають за реєстрацію та облік власності ( реєстраційна служба , БТІ , МРЕВ , земельні ресурси , податкова інспекція і так далі ) , щоб виявити майно, що належить боржнику . Якщо відповідні служби дадуть негативні відповіді , то вельми велика ймовірність , що виконавче провадження буде завершено і виконавчий лист повернутий кредитору без виконання.

 
Тактика щодо реалізації першого правила дуже примітивна - укладаються договори купівлі- продажу або дарування з довіреними особами . Якщо боржник турбується за безпеку свого майна , можна від імені нового власника оформити на боржника довіреність на розпорядження власністю або обтяжити запорукою / іпотекою на користь колишнього власника. Якщо підходящих довірених осіб немає - їх можна замінити юридичною особою , передавши майно йому на баланс або в статутний фонд .

 
Є й більш елегантні тактичні схеми . Наприклад , на мого клієнта банк подав позов про стягнення заборгованості за кредитом, виданим на купівлю землі. Поки кредитна установа загрузла в судовій тяжбі , я домовився з сусідами клієнта про те , що вони подадуть позов про визнання його державного акту про право власності на землю недійсним . Мовляв , він порушує межі їх ділянки. Цей позов мій клієнт визнав у суді , і ми отримали в першому ж засіданні необхідне рішення. Після реєстрації цього рішення , вийшло , що у клієнта немає права власності на земельну ділянку , під іпотеку якого банк видавав кредит . А , отже , нічого продавати з торгів.

 

На завершення , хочу звернути увагу на одну особливість першого правила - можна продати те , що належить боржнику , навіть якщо він цим не користується. Дуже часто заручниками суперечок з банком стають люди , які свого часу купували у боржників автомобілі . Поширена практика покупки вживаного транспорту за дорученням, без зняття з обліку в органах ДАІ , послужила погану службу нашим співгромадянам . Тому , готуючись до суду , попередьте «нових власників » вашого автомобіля про необхідність зняти його з обліку і зареєструвати за фактичним власником.

 

Правило друге - ресурси кредитора не нескінченні . Звертаючись до виконавчої служби , кредитор готовий до того , що доведеться понести деякі витрати , пов'язані з авансуванням витрат виконавчого провадження. До цих витрат , на початковому етапі , належать витрати на поштові відправлення і проведення оцінки майна боржника . Завдання останнього зробити так , щоб ці витрати зросли в багато разів - не виключено , що при отриманні чергової вимоги від виконавчої служби про авансування витрат , стягувач відмовиться це зробити , що стане причиною повернення виконавчого листа без виконання.

Тактичні прийоми можуть бути наступні: знятися з обліку за місцем проживання та подати виконавцю заяву з проханням всю кореспонденцію відправляти в іншу державу , мовляв боржник там проживає.

У мене був випадок , коли боржник проживав у Росії та виконавча служба була змушена відправляти йому листи до Москви. Це пов'язано з додатковими витратами стягувача і дозволяє вигадати деякий час.

Але більш важливо те , що Закон України «Про виконавче провадження» встановлює певний порядок стягнення . У першу чергу у боржника вилучаються готівкові та безготівкові гроші в українській та іноземній валюті , цінні папери , потім рухоме майно і в останню чергу - нерухомість і житло (глава 4 закону). Крім того , пункт 5 статті 52 цього ж закону , дозволяє боржникові пропонувати види майна та предмети , на які слід в першу чергу звернути стягнення .

А тепер уявіть собі ситуацію , що банк отримує рішення суду про стягнення заборгованості з позичальника , який узяв кредит на купівлю квартири. Природно , кредитна установа розраховує , сплативши оцінку застави , продати його з торгів. Але позичальник пропонує виконавцю спочатку звернути стягнення на акції , облігації , векселі , які необхідно попередньо оцінити за рахунок стягувача . Потім , боржник пропонує звернути стягнення на майнові права , які належать йому на підставі договору інвестування в будівництво житла. І хоча за цим договором зроблено всього один- два платежі , але права вже мають свою вартість. Потім , боржник пропонує звернути стягнення на поіржавілий автомобіль , куплений ним за низькою ціною ... Кожна така дія змушує виконавця пропонувати банку оплатити оцінку цього майна. І не виключено , що оцінка може коштувати більше , ніж саме майно або майнові права. Рано чи пізно настане момент , коли кредитор виявиться не готовий оплачувати чергову оцінку.

 
Правило третє - ресурси виконавця теж не нескінченні. У свій час я вже проводив акції з оплати боргів дрібницею - монетами по 1 і 2 копійки. Така дія те саме що DDOS - атаці в комп'ютерних мережах , коли на один сервер відбувається шквал звернень. Точно також , виконавцю , щоб здійснити одну операцію - прийняти часткове або повне погашення боргу - необхідно було попередньо здійснити безліч операцій , перерахувавши вручну 130 тисяч монет. Але навіть , теоретично , перерахувавши їх , він би все одно не зміг забрати , оскільки вони важили 160 кілограм. Ви легко можете повторити цей фокус , витративши якийсь час на скупку дрібниці в банках або у населення , через інтернет. Виконавець забирати гроші відмовляється , виконавче провадження блокується .

Точно також , за аналогією , можна пропонувати звернути стягнення на гроші, що знаходяться на розрахункових рахунках . Боржник відкриває у всіх доступних відділеннях різних банків рахунки . Як правило це відбувається безкоштовно . На кожен рахунок можна покласти 1-2 гривні. Якщо оборотів по рахунку не буде , то за обслуговування його банк нараховувати гроші також не буде. Потім , виконавцю подається заява про звернення стягнення на гроші, що знаходяться на рахунках і додаток у вигляді копій договорів про обслуговування , скажімо , 400 рахунків .

Дивіться , що при цьому відбувається . Формально виконавець повинен забрати гроші в першу чергу . Але для того , щоб списати кошти з 400 рахунків , необхідно спочатку написати 400 вимог , витративши , хвилин 30 на кожне. Потім їх потрібно роздрукувати , перевівши на це пачку паперу. Потім , купити 400 конвертів і заповнити їх , витративши ще деякий час. Поштові марки на відправку одного листа коштуватимуть 3,50 грн. , Якщо лист не замовний , або в два рази більше - якщо рекомендований . Таким чином , щоб отримати , наприклад , 800 гривень з 400 рахунків , виконавцю потрібно буде витратити більше 200 людино- годин робочого часу і мінімум 1400 гривень на оплату витрат .

До слова , такий спосіб дуже зручний для маскування тих рахунків , по яких боржник отримує зарплату або використовує для взаєморозрахунків . Цей принцип практикується у військових - балістичних ракет , крім бойових ядерних блоків несуть ще десятки помилкових цілей , відволікаючих ракети ППО супротивника. І , безумовно , виконавець розіславши 400 запитів , навряд чи буде шукати ще один рахунок .

Широкий географічний розмах території виконання теж сприяє досягненню мети. Якщо у боржника багато відносно дешевого майна , на яке він просить звернути стягнення , що знаходиться в різних частинах району , міста , області , країни , то це серйозно затягне процес .

Наприклад , боржник живе в заставній квартирі в Одесі , але одержавши вимогу виконавця , повідомляє , що йому належить 3 сотки землі в Сумській області , гараж в Івано -Франківську і автомобіль 1972 випуску в Запоріжжі. На це майно він просить звернути стягнення . Можете собі уявити , скільки на це піде часу . Нескінченністю може стати навіть продаж звичайного старого будинку в селі , що знаходиться в 300 кілометрах від обласного центру , з не узаконеною землею. Але цей будинок вам попередньо слід купити.

Також був випадок , коли за боржником виявилося зареєстровано транспортний засіб - вантажівка - який давно був проданий на металобрухт , але не знято з обліку. В результаті виконавець оголосив автомобіль в розшук і зупинив виконавче провадження, фактично розтягнувши стягнення на вічність.

 

Правило четверте - дивуйте . Будь-яка подія в процесі виконавчого провадження , з яким виконавець і стягувач раніше не стикалися , вибиває їх з колії і суттєво затягує виконання рішення . Використовуйте лазівки законодавства , створюйте нештатні ситуації - простір для фантазії тут абсолютно нескінченний . Наведу кілька схем , які мною застосовувалися і ідей , які ще не використовувалися.

 

Про українські монетки я вже писав , вони безумовно дивують , але ще більш дивують монети іноземні , а адже це теж гроші. Зібравши за півроку 20 кілограм заморських монет , я запропонував їх прийняти , змусивши виконавця зробити вигляд , що він сьогодні вихідний. Але це був тільки початок . Мені відомо , що ДВС не має валютних рахунків . Тому , попередньо скупивши в Одесі , через інтернет , всю неліквідну паперову валюту ( купюри ) , я написав заяву з проханням прийняти її і зарахувати на відповідні валютні рахунки виконавчої служби . Це були китайські юані , сінгапурські долари , індійські рупії , гватемалські кетцалі , арабські діхрами , кенійські шілінг і ще п'ятнадцять видів екзотичних валют . А заодно , з особливим цинізмом , попросив надати мені копії валютних ліцензій Нацбанку , що дають ГІС право на здійснення взаєморозрахунків саме в цих валютах.

 

Вище вже писалося , про банківські рахунки і про обов'язок виконавця списати з них гроші. Допоможіть їй в цьому - купіть за договорами цесії права на компенсаційні рахунки вкладників Ощадбанку СРСР у вітчизняному Ощадбанку (це такі листочки оранжевого кольору , схожі на зародок ощадкнижки ) . Справа в тому , що ці рахунки є забалансовими - гроші на них ніби є, але отримати їх можна, поки держава не вирішить виплачувати саме за конкретним рахунком . У свій час , я пропонував виконавцю в рахунок погашення штрафу ДАІ (мій борг державі ) , списати гроші з компенсаційного рахунку (борг держави мені ) . Виконавець сильно загруз в листуванні з Ощадбанком і через півроку почав благати про те , щоб я розрахувався готівкою.

Точно також можна за копійки купувати за договорами цесії права на вклади в кредитних спілках , які збанкрутували під час кризи. Оскільки на договорі вкладу не написано , що кредитного товариства вже немає , то виконавцю потрібно час , щоб це встановити .

У кого є вільні кошти , можна провернути більш вишукану схему - покласти деяку суму на депозит , обтяжити цей депозит заставою, взявши під нього позику. А потім запропонувати виконавцю звернути стягнення на вказаний внесок . Виконавець , при цьому , точно так само грузне в листуванні з банком.

Не менш здивує ГІС пропозицію звернути стягнення на цінні папери . Так звані «сміттєві» цінні папери - ті за якими підприємства- емітенти не платять - придбати за безцінь зовсім не складно. Фондовий ринок України практично не розвинений , тому не виключено , що ваша пропозиція стане першим в практиці виконавця. Цінні папери , навіть українських підприємств , не просто оцінити , не просто зберігати і вельми складно продати. А якщо мова йде про векселі підприємств Афганістану або облігаціях з Нігерії ?

 
Виконавцям практично не доводиться мати справу з оцінкою та реалізацією майнових прав , тому тут є , чим їх здивувати. Запропонуйте для початку звернути стягнення на майнові права за договором інвестування в будівництво або в покупку землі . Потім, не даючи схаменутися , пропонуйте продати ваші права на інтернет- сайт , на торговельну марку , на різного роду інтелектуальну власність .

 

Державним виконавцям не часто доводиться мати справу з виробами з дорогоцінних металів і каменів. І вже точно вони не зможуть на око відрізнити платину від алюмінію , золото від « циганського золота » і зелені скельця від смарагдів . Особливо в ситуації , коли боржник запевняє , що все йому дісталося від бабусі , з Франції. Тому , надайте відро таких скарбів для проведення експертиз та оцінки.

 

Багаті люди з хорошим смаком не часто стають жертвами руйнівної діяльності ГІС. Тому предмети мистецтва і картини виконавцям доводиться продавати нечасто. Думаю було б ефективно запропонувати це зробити. Полотно, рама і фарби коштують недорого. Долучайтеся до богеми - творіть ! Потім , принісши цю « мазанину » виконавцю , розкажіть йому про вишуканість стилю , непередавані сплески емоцій ... Ну , і повідомивши , що предки купували цей шедевр на аукціоні за великі гроші , запропонуйте призначити дорогу мистецтвознавчу експертизу і реалізувати .

 

Правило п'яте - повторювати себе . Одні й ті ж операції можна повторювати до безкінечності , множачи час необхідний виконавцю для їх завершення .

 
Згадаймо приклад з банківськими рахунками . Припустимо ціною героїчних зусиль виконавцю вдалося списати гроші з 400 рахунків і дізнатися , що кредитні спілки розорені. Зверніться з заявою про те , що рахунки ви поповнили , і подайте пару нових договорів вкладу.

І точно також по всіх інших прикладів - можете навіть не чекати завершення попередньої операції , як ініціюєте нову. Не встиг виконавець передати торговцю цінними паперами ваші облігації для продажу , як ви приносите нові . Не встиг виставити на торги вашу картину , як ви написали нову , придбали недорого ділянку землі десь у Прип'яті і пропонуєте все це продати.

 

Правило шосте - бувають випадковості. Випадковості бувають різні. Я розповім про ті з якими доводилося стикатися і про ті , які теоретично можливі.

 

Одного разу , представляючи інтереси стягувача мені довелося зіткнутися з ситуацією , коли канцелярія суду випадково видала виконавчий лист з помилкою та ГІС його повернула . За моєю заявою , канцелярія усунула помилку , але випадково допустила іншу і ГІС знову повернула . В результаті у мене пішов цілий рік на нескінченне усунення випадкових помилок у листі.

 

А бувають ситуації , коли виконавчий лист передається за місцем роботи боржника , для звернення стягнення на заробітну плату. Роботодавцем , при цьому , може бути юридична особа, фізична особа- підприємець або просто фізична особа . Іноді буває так , що роботодавець випадково розоряється , звільняє працівника і сам десь дівається . У результаті - ні боржника , ні роботодавця , ні виконавчого листа.

 
Усі кредитні установи та державні органи ведуть облік боржників по ідентифікаційним податковими номерами , а у випадках відмови від їх присвоєння - за серією та номером паспорта . І буває так , що боржник в процесі суду або після нього , усвідомлює всю шкоду нумерації і відмовляється від ІПН з релігійних мотивів , переходячи на облік за паспортом . І треба ж халепа , трапляється так , що паспорт втрачається. Йому видають новий , який він , як сумлінний громадянин реєструє для податкового обліку . Гадаю, в цілому , наслідки зрозумілі. Тим , хто бажає більш витончено спантеличити банк , можна експериментувати з ім'ям і прізвищем , які , як відомо легко змінюються. Тобто , наприклад , кредит брав Іванов Сергій Петрович , паспорт КМ 123456 , ІПН 1234567890 .

Приходить виконавець з представником банку за місцем проживання боржника і стикається з Міхельсоном Євлампія Петровичем , паспорт КЕ 435213 , без ІПН , хоча зовні випадково схожим на позичальника .

 

А ще буває так , що виконавець закриває провадження у зв'язку з відсутністю майна у боржника і повертає банку виконавчий лист . Але стягувач запевняє , що в листі прислали не оригінал виконавчого листа , а копію , але виконавець запевняє , що відправляв оригінал, оскільки так зазначено у постанові про закриття виконавчого провадження. Магія , та й тільки .

 

Правило сьоме - суд захищає наші права. Відразу обмовлюся - він захищає наші права не тільки тому , що справедливо і гуманно розглядає справи , а тому , що розглядає їх в принципі.

 

Кожну дію виконавця можна оскаржити до суду. Це перешкоджає виконанню рішення , а в деяких випадках може призвести до колапсу виконання ( про це я писав у статті « Про шкоду жадібності у виконавчому провадженні »).

 

За Законом України «Про виконавче провадження» перед оскарженням звіту оцінювача необхідно провести його рецензування . Ці процедури , хоча і не безкоштовні , можуть принести користь тим , що нерідко вдається оскаржити оцінку до моменту її непридатності (звіт дійсний протягом 6 місяців). У результаті банк змушений оплачувати проведення нової оцінки і втрачати час .

 

Постанови про призначення експерта , оцінювача теж можна оскаржити . Якщо ситуація вже сильно запущена - можна оскаржити сам виконавчий лист , як не підлягає виконанню - в цьому випадку , незалежно від обгрунтованості скарги , виконавче провадження зупиняється до розгляду справи судом .

 

Але найбільше я люблю скасовувати рішення суду , про стягнення заборгованості , в останній момент перед торгами . Якщо виповнюється заочне рішення - подається заява про його перегляд ; якщо рішення , постановлене у загальному порядку - апеляційна скарга із заявою про поновлення строку оскарження . Відновлення процесуального строку або скасування заочного рішення зобов'язують виконавця припинити виконавче провадження і повернути лист до суду , який його видав. Позичальник і банк знову повертаються в стан судової тяганини. І це після того , як банк витратив купу ресурсів безуспішно намагаючись виконати рішення .

 
На завершення варто додати пару слів про відповідальність за невиконання рішення суду , оскільки представники банку і виконавці можуть цим лякати . Стаття 382 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за умисне невиконання рішення суду або перешкоджання його виконанню. Безпосередньо боржників , щодо яких постановлені рішення про стягнення з них грошей , ця стаття не торкнеться. Адже людина не може стягнути гроші сама із себе. Тобто їх стягнення покладено на ГІС , як і відповідальність. Крім того , всі дії описані в даній статті будуть трактуватися , як всебічне сприяння виконавчому провадженню, адже боржник не ховається і сам надає інформацію про себе , свої фінанси та майно .


Андрій Степаненко
переклад ЮТК (Юридичні технологи Києва)

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×