Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %22 %935 %2014 %21:%Янв

Хитра реєстрація

Оцените материал
(4 голосов)
Квартира розташована в місті Донецьку по вулиці Челюскінців , будинок 267 / 269 квартира 120 . Через дев'ять місяців 2 вересня 2013 громадянин Соліщанскій Б. А. раптово помер. Після його смерті законна дружина ( вдова ) подає заяву до нотаріальних органів про вступ у спадщину за заповітом . Звичайне спадкове подія, з яким за родом служби юристу доводиться іноді стикатися . Але « фішка» усієї цієї сумної історії полягає в тому , що померлий чоловік не встиг зареєструвати договір дарування квартири в БТІ (після 25 числа БТІ вже не брало документи на реєстрацію ) . Також він не особливо поспішав реєструвати договір дарування у відділі реєстрації речових прав на нерухоме майно перші місяці 2013 (в цей час Укрдержреєстр працював з перебоями ) . Що далі?

 
Повернення в минуле

Його тітка , Коган Е. Р. , користуючись сумним обставиною і , очевидно , будучи непогано обізнаною про стан справ на ринку нерухомості , зробила наступні рішучі кроки. Але спочатку передісторія :

Дарувальниці , тобто Коган Е. Р. раніше квартира належала на підставі договору купівлі -продажу № 109 від 04.04.1996 року. У ті далекі часи при укладанні нотаріальних дій нотаріальних бланків не було й близько, тому не малося яких обмежень за кількістю видаваних копій договорів . Тобто , будь-які договори друкувалися на звичайному папері і завірялися підписом та печаткою нотаріуса. Кількість таких оригіналів могло бути від трьох і до ..... побажанню сторін . Але головним документом, що підтверджує право власності , був той , на якому стояв штамп про реєстрацію в БТІ. Після смерті племінника тітка знаходить один примірник договору купівлі-продажу квартири від 1996 року без штампа БТІ (оригінал зі штампом , як погашений , залишився у нотаріуса при оформленні договору дарування ) і робить кілька нотаріальних копій.

 

Реєстрація

Дивно те обставина , що 85 -річна жінка додумалася скористатися помилкою племінника і буквально через місяць після трагічного випадку направляється у відділ по реєстрації речових прав і реєструє право власності на своє ім'я. По тому самому договором (!) 1996 року. Тобто проходить законну процедуру перереєстрації квартири. Заява на реєстрацію квартири тітка подає особисто , пояснюючи , що « головний» договір загублений. Державний службовець не бачить « каверзи » з боку літньої жінки і діє виключно за інструкцією. Крім усього іншого в Укрдержреєстр був наданий старий оригінальний технічний паспорт 1996 року, виданий комунальним БТІ міста Донецька. А особливістю будь реєстрації нерухомості є той факт , що нотаріус має доступ до Державного реєстру прав та їх обтяжень , а от державний реєстратор не має доступу до єдиної бази нотаріальних дій . Тому державний реєстратор не міг припустити про наявність договору дарування на цю квартиру. Реєстрація пройшла успішно, і буквально через кілька днів квартира була виставлена кількома агентствами нерухомості на продаж ( переконається в цьому не складно) , і схоже найближчим часом квартира поміняє свого власника.

 

мотивація

Згідно ст. 334 ч.4 ЦК України «Право власності за договором відчуження майна виникає з моменту його державної реєстрації» та 722 ГК України «Право власності обдаровуваного на дарунок виникає з моменту його прийняття ». Тобто поки обдаровуваного особа не зареєструвало договір дарування належним чином або перевезло речі в подаровану квартиру , воно не є повноцінним власником нерухомості. Навіть складно уявити , що тітка додумалася до цієї хитромудрої схеми сама в такі-то роки . Залишається тільки гадати , які цілі переслідувала родичка : бажання заволодіти квартирою заради власної користі , або «насолити» по-сімейному «улюбленої » невістці за минулі образи . У кожному разі , вищевказані статті Цивільного кодексу не є виправданням її « хитромудрим » діям , швидше це самовільна інтерпретація окремих нір Цивільного права на свою користь , і доводити їх правоту можна тільки в судових органах. Хоча і тут можна довго сперечатися з приводу застосування цих статей: Соліщанскій Б. А. , як обдаровує сторона за договором дарування і, не будучи спадкоємцем першої черги , відразу після угоди виплатив 5 % податок на дарування . Тобто він все-таки виконав певні дії щодо вступу у права власника . Також на підтримку інтересів вдови можна застосувати ст. 346 ГК України « Підставою для припинення права власності на нерухомість є відчуження власником свого майна».

 

«Два юриста - три думки »

В даний час вдова подала адміністративний позов до Донецького окружного адміністративного суду з вимогою скасування реєстрації права власності за Коган О.Р. , як неправомірною і протизаконною. Але до її превеликий жаль перше засідання суду відбудеться тільки 22 січня 2014 , і адміністративний суд не може накласти арешт на квартиру , тому що по справі оскаржуються посадові дії співробітника Укрдержреєстру , тобто маємо зовсім інший предмет спору.

Крім усього іншого вдова звернулася до районного відділу внутрішніх справ з відповідною заявою. В даний час відкрито кримінальне провадження за ст. 190 ч. 3 КК України (шахрайство в особливо великих розмірах). Але це зовсім не означає , що міліція буде виявляти особливу активність у розслідуванні цього випадку і накладати арешт на квартиру. Тут співробітники схиляються до думки , що це цивільне судочинство , і відстоювати свої права вдові необхідно в судових інстанціях , а не міліції. Зрештою , квартира ще не продається і гроші з продажу ще не отримані . Тобто час і особливості бюрократичної системи нашої держави сьогодні працюють проти інтересів вдови.

 

висновок

А з одного боку , хочеться звернути Вашу увагу на те , до чого може привести несвоєчасна реєстрація договору дарування . Всі ці маніпуляції з паперами треба виробляти своєчасно , а правові документи на нерухомість тримати в ідеальному порядку . Одне втішає - з 01.01.13 питання державної реєстрації прав на нерухоме майно законодавець поклав на плечі нотаріусів . Вся ця заплутана історія могла б скластися по- іншому сценарію , якби племінник проявив у своїх діях більшу моторність , а тітка навпаки - була б менш пильна і загубила « непотрібний » договір від 1996 року. Також позначається недосконалість реформ і взаємин БТІ та Укрдержреєстру , два роки тому цієї плутанини з документами могло б і не статися.

Ну і останнє: поки сторони будуть розбиратися хто правий , а хто винен , квартиру може купити зовсім стороння людина і « сьорбнути » чимало турбот за свої ж гроші. Будьте пильні !

Иван Кудояр
Юрист. Переклад ЮТК (Юридичні технологи Києва)

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×