Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %26 %850 %2015 %19:%Май

Нові комунальні тарифи. Які схеми і махінації приховує влада

Оцените материал
(8 голосов)

 14 травня на розгляд Верховної Ради група експертів подасть звіт про тарифні махінації, впроваджені «плеядою» відомих політиків-депутатів (за сумісництвом – енергетичних «наглядачів»), які контролюють виробництво та реалізацію всіх без виключення енергоносіїв та комунальних послуг. Депутатам, включно з тими хто, лобіює інтереси енергокомпаній, запропонують покласти край масовими зловживання при формуванні тарифів на теплопостачання, гарячу воду та газ для населення і тепло-комунального господарства (ТКГ).

Узгоджений звіт підготувала нещодавно створена спеціальна Робоча група з обґрунтованості підвищення цін на енергоносії та комунальні послуги. До її складу увійшли народні депутати, представники урядових структур, громадських організацій. Групу створили в квітні на базі парламентського Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Її очолює заступник голови вищезгаданого Комітету Альона Бабак, до складу входять екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко та екс-прем’єр Юлія Тимошенко.

Очевидно, що спроба позбавити надприбутків зумовить шалений супротив з боку «енергетичних наглядачів» (за сумісництвом – депутатів), адже в разі реалізації запропонованих змін їм загрожує втрата контролю над сотнями мільярдів тіньових доходів. Сесійний спектакль відразу ж виявить відвертих противників прозорих стосунків на енергетичному та комунальному ринку.

Потужне блокування розпочатого Робочою групою розслідування набуває детективного характеру. Протягом останнього місяця відбулося три засідання цієї групи, але відповідальні за енергетичний сектор урядові структури вперто ігнорують надіслані їм запити, мабуть, щоб зберегти в таємниці свої протиправні діяння. Замітають сліди?

Члени Робочої групи, серед яких впливові політики, таки отримали потрібну їм інформацію через свої джерела, а тепер вимагають від чиновників надати офіційні відповіді.

На своєму останньому засіданні 7 травня Робоча група нарешті оголосила про наміри запропонувати парламенту ухвалити законопроект, який змінить політику формування тарифів для населення на енергоносії, виключивши з його структури корупційну складову. Але, схоже, цей процес затягнеться, адже члени Робочої групи позбавлені можливості вчасно знайомитися з наданою інформацією.

За даними Альони Бабак, відповідь від Міненерговугілля, включно з прогнозованим балансом надходження та розподілу газу в Україні на 2015 рік, надійшла в електронному вигляді лише за півгодини до початку засідання Робочої групи. Очевидно, що в такий спосіб зацікавлені структури намагалися завалити розслідування, розраховуючи зірвати строки виконання поставлених задач.

Але маховик розслідування запущений, контроль з боку громадськості – забезпечений. Члени групи вирішили пролонгувати терміни, адже згідно з дорученням голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, узгоджені пропозиції Робоча група повинна була подати на розгляд парламенту ще 7 травня. «Але з огляду на необхідність опрацювання величезного обсягу інформації, що надійшла до Комітету, мною спрямовано лист на голову ВР із запитом про можливість відтермінування строку надання наших пропозицій», - повідомила Альона Бабак.

За даними голови групи, станом на 7 травня секретаріат Комітету так і не отримав офіційні дані щодо прогнозного балансу надходження та розподілу газу на 2015 рік, як це вимагає законодавство. З цієї причини Робоча група не змогла познайомитися з обсягами планового придбання газу, видобутого в Україні та імпортованого з-за кордону для потреб населення.

Навіщо це потрібно, зрозуміти не складно, якщо розібратися з алгоритмом розрахунків ціни на газ для населення і тарифів на комунальні послуги, де газова складова сягає 70%. Суть махінацій в тому, що в розрахунках тарифів використали вартість імпортного газу - в 10 разів дорожчого, ніж український, тоді як законодавство зобов’язує владу весь газ власного видобутку спрямовувати на потреби населення.

В результаті в травні споживачі отримають нові платіжки, де вартість енергоносіїв в залежності від обсягів споживання різко зросте: поетапно електроенергія подорожчає на 19-350%, газ – на 300-700%

«Інформація, надана нам НАК «Нафтогаз України», не підтверджена жодним документом уряду, який мав би затвердити прогнозний баланс на 2015 рік. Відсутні також дані про розмір виробничо-технічних витрат та втрат в мережі. Ці дані мають бути складовою прогнозного балансу, але вони існують відірвано від нього - у вигляді наказів Міненерговугілля за №121 і №122. Про це нам повідомила в своєму обґрунтуванні Національна комісія регулювання електроенергетики та комунальних послуг (НКРЕКП)», повідомила Альона Бабак.

Приховати обсяги технологічних витрат для забезпечення роботи газоперекачувальних станцій потрібно було тому, що в газових мережах високого тиску мав би використовуватися російський газ, адже він забезпечує експорт до Європи. Натомість для цих потреб списували газ українського видобутку, а населенню рахували тарифи, використовуючи дорогий імпортний газ.

Дешевий газ для олігархів, а дорогий – для населення?


Непрофесіоналізм чи злочинні наміри? Цю дилему потрібно нарешті вирішити, адже істеблішмент, який зайняв високі кабінети після перемоги Євромайдану, запустив надзвичайно жорсткий експеримент над своїм народом. Державні енергетичні «менеджери» - всупереч існуючому законодавству - віддали в розпорядження олігархів дешевий газ власного видобутку, а звичайному споживачеві продають вдесятеро дорожче імпортне «блакитне паливо»! Хто відповість за цей злочин?

Без сумніву, народ вийде на вулиці з протестами, адже більшість населення живе на середню зарплату 3560 грн, а майже 14 млн пенсіонерів отримує приблизно 1200 грн. Звісно, що обіцяних владою субсидій на всіх не вистачить: в бюджеті на цей рік передбачено лише 24,5 млрд грн., тоді як потребує допомоги понад 80% населення України. Причина різкого зубожіння в тому, що Національний банк втричі знецінив доходи кожного українця.

Результатом розслідування Робочою групою стане узгоджений звіт для Верховної Ради, де будуть викриті всі недоліки та зловживання при формуванні тарифів на теплопостачання, гарячу воду та газ для населення і тепло-комунального господарства. На базі цього документу парламенту запропонують ухвалити законопроект, покликаний змінити тарифи для населення на енергоносії, виключивши з його структури корупційну складову.

«Вивчивши надані на наші запити документи від різних інстанцій, можна впевнено стверджувати: всі організації, що співпрацювали з урядом, встановили не об’єктивні тарифи на теплопостачання, гарячу воду та ціни на газ для населення та комунального сектору», - оголосила народний депутат Юлія Тимошенко. За її даними, в основу покладені помилкові розрахунки, а тому всі тарифи суттєво завищені, в їх складі – потужна корупційна складова. Виявлені порушення планується спрямувати також і до Генеральної прокуратури.

Так 5 чи 9,5 мільярда кубометрів власного газу відібрали у народу?

Згідно з Конституцією, земні надра належать народу. Всі роки незалежності діяло законодавство, яке зобов’язувало газ власного видобутку, ціна якого вдесятеро нижча порівняно з імпортним, спрямовувати на потреби населення та ЖКГ.

Але чиновники, які посіли високі посади після Революції гідності в 2014 році, прикриваючись європейськими цінностями, зробили все навпаки: дешевий український газ, ціна якого $23,5 за тисячу кубів, пішов на потреби олігархічних структур, а імпортований по $240 ліг в основу розрахунків тарифів на газ та комунальних послуг для населення, що й спричинило їх шалене зростання, адже в структурі тарифів на комунальні послуги газова складова сягає 75%. Запустили експеримент на виживання власного народу, прикриваючись обіцянками жалюгідних субсидій.

Тому й не дивно, чому на запит Робочої групи урядові структури надали вкрай необ’єктивні дані про власний видобуток газу. Зокрема, в 2013 році в Україні видобували понад 22 млрд куб метрів. Після захоплення Криму агресором, з цього обсягу випало 1,65 млрд кубометрів, що видобувала компанія «Чорноморнафтогаз».

Водночас постає питання: чому в загальному обсязі видобутку не врахували газ, видобутий не лише державними компаніями «Укргазвидобування» (15,1 млрдл ) і «Укрнафта» (1,5 млрд кубометрів), але й приватними підприємствами, які постійно звітують про нарощування обсягів?

За даними Юлії Тимошенко, враховуючи наявну інформацію, власний видобуток мав би становити 21,5 млрд кубометрів на рік, тоді як надані до Робочої групи дані говорять лише про 19,5 млрд кубометрів власного видобутку. Чому в наданих документах зникло 2 млрд кубометрів? Робоча група продовжить розслідування з цього приводу.

Не менш цікавою стала схема, як виводити (читай, викрадати) дешевий газ для збагачення енергоолігархів, серед яких народні депутати з коаліції. Мільярди кубів газу власного видобутку масово «зникають» на потреби так званого «спільного користування» з приватними структурами! Насправді ж за цими структурами стоять відомі політики, імена яких поки що не оприлюднюють, нібито, «заради збереження коаліції в парламенті», - пояснює Тимошенко.

Та чи потрібна народу така коаліція?

Запити щодо зниклого газу Робоча група знову спрямує до урядових структур з метою з’ясування, чому мільярди дешевих кубів вилучаються з розрахунку тарифів для населення? «Прошу керівництво Робочої групи зробити запити до Кабінету Міністрів, Міненерговугілля, «Нафтогазу України», «Укргазвидобування», кому були передані 1,5 млрд кубометрів газу, видобутого державними компаніями. Якщо скласти ці 1,5 та вищезгадані 2 млрд, вже отримаємо 3,5 млрд кубів газу власного видобутку, який не пішов на потреби населення. А це суттєво вплинуло на підвищення тарифів на газ, тепло, гарячу воду. Нам потрібно звернутися до Генпрокуратури, щоб там дослідили угоди так званого «спільного користування, які виникли після революції гідності», - наполягає Юлія Тимошенко.

.
Повернемо собі Україну - приєднуйтесь і об"єднуйтеся http://ut.kiev.ua/sd/deyatelnost/item/1563-povernemo-sobi-ukrayini.html

Обсяги злочину – колосальні, адже, отримуючи в «спільне користування» видобутий державними компаніями газ по ціні $23,5, приватні структури продають його за ринковою ціною – по $240, отримуючи з «повітря» десятикратні прибутки. Звісно, що розслідуванням цих колосальних порушень повинна зайнятися Генпрокуратура.

На цьому перелік питань не завершується. Чому 14 свердловин, розвіданих за державний кошт, були безкоштовно передані в користування приватним компаніям? Чому не обліковується в загальному балансі власного видобутку 1,5 млрд кубометрів газу, видобутого компанією «Укрнафта», в статутному капіталі якої частка держави – 50% плюс одна акція? Робоча група зафіксувала в своєму протоколі 5 млрд кубометрів зниклого газу власного видобутку, який традиційно йшов на потреби населення та ЖКГ, а ніяк не для олігархів.

До цього обсягу можна додати ще 4,5 млрд кубометрів газу «Укрнафти» (вже 9,5 млрд), накопичених в підземних сховищах, які також могли б піти на потреби населення, доходи якого лише за рік влада знецінила в три рази за допомогою інфляції та обвалу курсу гривні, а тарифи на енергоносії підняла в 3-7 разів! Про індексацію доходів населення на Печерських пагорбах навіть не згадують.

Як повідомила Альона Бабак, «за наданими Комітету даними за 2014 рік, іншими газовидобувними підприємствами в Україні було видобуто 3,3 млрд кубометрів газу. Але в розрахунках тарифів жодних закупівель, крім у компанії «Укргазвидобування», не передбачалося. Крім того, відсутня структура тарифу на газ власного видобутку, хоча це передбачено вимогами регуляторних документів. Тому не можна назвати обґрунтованою вартість газу власного видобутку 390 грн, які сплачуються після відрахування рентного платежу за ставкою 70%. Рентний платіж мав би спрямовуватися на субсидіювання населення, інакше його сенс взагалі втрачається, тому що в ціні газу власного видобутку рентний платіж – це додатковий податок для громадян», - вважає Олена Бабак.

Цілком очевидно, що відсутність власного газу в розрахунках тарифів спричинило їх стрімке зростання. І це при тому, що обсягів власного газу цілком достатньо для потреб населення. Чому ж в розрахунках тарифів фігурує вартість російського газу, який в 10 разів дорожчий? Щоб припинити ці махінації, Робоча група запропонує парламенту відповідний законопроект. Зокрема, пропонується ще раз узаконити, що весь газ власного видобутку буде спрямовуватися на потреби населення і теплової енергетики. Зробити швидко це навряд чи вдасться, адже в парламенті спостерігатимемо шалену протидію запровадженню прозорих умов роботи на ринку газу та ЖКГ. Агонія.

Наші нормативи споживання тепла – як в Якутії

На зразок того, як днями – у відповідь на шалений тиск громадськості - НКРЕКП вдвічі зменшила норматив споживання газу на одну людину в будинках, не обладнаних лічильниками, подібні зміни планують запровадити з метою зменшення нормативу споживання тепла (також вдвічі) на один квадратний метр житлової площі в будинках, не обладнаних лічильниками тепла. В разі, якщо НКРЕКП ухвалить відповідне рішення, комунальники спільно з облгазами втратять можливість в «тіньовому» режимі передавати не використаний на опалення газ в свої підприємства, а споживачі вдвічі менше платитимуть за комунальні послуги.

Прокидайся, громадо!!! Повернемо Київенерго, Київводоканал, Київгаз у власність громади http://ut.kiev.ua/sd/deyatelnost/item/1553-aktsioneram-kiyivenergo-kiyivgazu-ta-kiyivvodokanalu-zayavi-scho-ti-spivvlasnik-tsih-pidpriemstv.html

Колосальний резерв для зниження тарифів Робоча група планує виявити, встановивши контроль за температурними режимами. Влада офіційно заявила, що протягом опалювального сезону 2014-2015 завдяки теплій погоді обсяги споживання газу комунальними підприємствами скоротилися на 16%. Але чому ж споживачам не повернули жодної копійки, адже їм встановили завищені тарифи в зв’язку з тим, що були використані неадекватні нашій температурі кліматичні показники (майже як у Якутії, а там морози - до 70 градусів). Робоча група наполягатиме на перерахунку та поверненні переплачених коштів. Водночас на наступний опалювальний сезон наполягають на зменшенні на 16% нормативів споживання газу.

Робоча група також наполягає на перерахуванні ціни газу для населення та ТКГ, а також на теплопостачання та подачу гарячої води, адже минулого опалювального сезону розрахунки велися за ціною імпортованого газу по $298 за тисячу кубометрів, тоді як в дійсності, за даними Міненерговугілля, імпортований газ коштував Україні $240. Будуть також уточнені обсяги газу, спожитого на окупованих територіях так званих ДНР та ЛНР.

Врахувавши викладені вище зауваження, Робоча група наполягає на скороченні запланованих на 2015 рік обсягів споживання газу для ТКГ, а також на скасуванні рентної плати в 70% на газ власного видобутку, що суттєво вплине на зниження вартості всіх енергоносіїв. А ще – закріпити законом рентабельність в 10% для монополій, що виробляють електроенергію, газ, комунальні послуги.

Експерт застерігає: забудьте про популізм

Безумовно, громадськість підтримає розпочаті розслідування. Водночас експерти застерігають від можливих помилок. Зокрема, ініціатор створення Єдиної державної системи моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги (ЄДСМ, законопроект 1640, Главком писав про це), Анатолій Любаревич позитивно оцінює розпочату роботу, але застерігає, щоб парламентська Робоча група не обмежувалася запровадженням лише тимчасових фіскальних заходів.

На його думку, потрібно повністю міняти систему і переходити на ринкові умови роботи на енергетичному ринку, змінюючи стандарти і правила гри. «Все можна вирішити набагато простіше – через баланс тарифів та відкритість ринку, інакше ми можемо втратити енергосистему, так і не піднявши економіку. Потрібна не популістська любов до населення, а диференційований підхід - через створення умов для товаровиробника, зниження енергоємності в собівартості товарів та нарощуванні прибутків. Тоді зростуть зарплати, з’являться кошти для наповнення бюджету та соціальних фондів», - вважає Любаревич.

На початку вже згадувалось, що з моменту проголошення незалежності, Україна живе без реального енергетичного балансу держави - через відсутність контролю за споживанням та оплатою за енергоресурси. Це дозволяє монопольним виробникам тепло-комунальних послуг вимивати з кишень споживачів мільярди гривень за неспожиті енергоносії. Для того, щоб Україна не скотилася в глибоку економічну прірву, влада повинна виявити той колосальний резерв, що зникає в «чорних дірах» ЖКГ та газовому ринку.

Безумовно, всі хто став на захист інтересів держави і населення, повинні згуртувати свої зусилля і забути про популізм напередодні місцевих виборів. Громадський контроль народ забезпечить, адже, опинившись на межі виживання, в нього немає іншого вибору!


http://m.glavcom.ua/articles/29062.html
12.05.2015 г. в 17:45
Наталка Прудка

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×