Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%PM, %19 %784 %2017 %17:%Апр

Правові наслідки визнання договору недійсним

Оцените материал
(1 Голосовать)
Загальним положенням для незначних договорів і для договорів, визнаних судом недійсними, є те, що такі договори не породжують правових наслідків, крім наслідків, пов'язаних з їх недійсністю (ч. 1 ст. 216 ЦК). Наприклад, визнання судом недійсним договору купівлі-продажу житлового будинку означає, що наслідки, характерні для договорів відчуження (зокрема, перехід права власності на майно), в даному випадку не наступлять.
Отже, визнання договору недійсним тягне за собою:

1. Двосторонню реституцію, тобто повернення сторін у початкове положення. Іншими словами, сторони повинні повернути один одному все, що отримали за таким договором. Причому якщо повернення в натурі неможливий (мається на увазі надання послуг, виконання робіт), то відшкодуванню підлягає вартість отриманого за договором за цінами, що діють на момент повернення (ч. 1 ст. 216 ЦК, ч. 2 ст. 208 ГК).

ЮРИСТ.АДВОКАТ. КИЕВ И ОБЛАСТЬ


2. Відшкодування збитків та моральної шкоди другій стороні або третім особам особою, винною у вчиненні недійсного договору (ч. 2 ст. 216 ЦК). Найчастіше такі наслідки мають договори, визнані судом недійсними на тій підставі, що вони були укладені під впливом насильства, обману.

3. Стягнення в дохід держави. Таке несприятливе для сторін наслідок передбачено ХК для одного випадку: визнання недійсним договору, вчиненого з метою, яка завідомо суперечить інтересам держави і суспільства (ст. 208 ГК). Причому при наявності умислу у обох сторін договору все одержане ними буде стягнуто в дохід держави. Якщо ж умисел був тільки у одного боку, то в дохід держави стягується то, що належить їй за договором.

Зверніть увагу: ГК також говорить про договори, що порушують публічний порядок, однак на відміну від ХК він такі договори називає нікчемними, наслідками яких є двостороння реституція (ст. 228 ЦК).

На нашу думку, в разі укладення сторонами такого господарського договору до нього все-таки будуть застосовуватися норми Господарського кодексу та стягнення буде проводитися саме в дохід держави. Тут радимо пам'ятати, що для ухвалення рішення щодо спору необхідно, щоб було встановлено, в чому конкретно виявилася явно суперечить інтересам держави і суспільства мета укладення договору і хто з учасників договору мав намір досягти цієї мети. В іншому випадку при відсутності таких доказів наявність умислу у юридичної особи не може вважатися встановленим (постанова ВГСУ від 18.02.04 у справі № Д28 / 80).

Особливості застосування
наслідків нікчемних договорів

Якщо одна зі сторін або обидві сторони ухиляються від застосування наслідків недійсності договору, то зацікавлена особа має право звернутися до суду із заявою про застосування наслідків нікчемного договору (ст. 216 ЦК).

Термін позовної давності для звернення до суду з зазначеним вимогою становить 10 років, протягом строку позовної давності починається з дня, коли почалося виконання договору (ст. 258, 261 ЦК).

Врахуйте, що ініціювати звернення до суду може зацікавлена особа, як зазначено в ст. 216 ГК. Це можуть бути: одна зі сторін договору; третя особа, інтереси якого зачіпає нікчемний договір; або державні органи, які виявили факт укладення нікчемного правочину.

Крім того, наслідки недійсності нікчемного договору можуть бути застосовані за ініціативою суду (ч. 5 ст. 216 ЦК). Така ситуація можлива, коли:

- позивач все-таки звернувся до суду з позовом про визнання нікчемного договору недійсним, при цьому не вимагав застосування наслідків недійсності договору;

- в процесі розгляду однієї справи було виявлено наявність нікчемного договору.
Прочитано 1285 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×