Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %21 %444 %2017 %09:%Сен

Організація служб безпеки бізнесу

Оцените материал
(1 Голосовать)
Нам, як юристам, при виникненні подібних проблем на ту чи іншу фірму, доводиться стикатися з недоробками в діяльності служби безпеки.

Головними проблемами Служби безпеки, в основному є те, що практично всі вони є колишні співробітники правоохоронних органів і вони бачать свою роботу тільки в якомусь одному, вузькому напрямку, а решту  проблем повинні вирішувати адвокати. Так само дуже часто між СБ і внутрішнім персоналом виникають конфлікти. Всі ці проблеми, виникають з однієї простої причини-керівник (власник фірми) не розуміє чітких завдань СБ, а СБ не розуміє, яку відповідальність вони несуть і перед ким.

Організація служб безпеки бізнесу

З метою вирішення даної проблеми - треба виключити Службу безпеки як окрему організацію, яка існує сама по собі, це повинен бути конкретний працівник або працівники, перед якими ставиться конкретне група завдань, і кожна з них повинна вирішуватися і закриватися по виконанню. У ці завдання власник компанії може включати будь-які завдання, які потрібно вирішувати з метою ефективності бізнесу, наприклад, проблема крадіжок, витоку інформації, проблеми при перевірці контролюючими органами, прийом на роботу нових співробітників - це теж один з дуже важливих аспектів в успішній діяльності фірми. Служба безпеки зобов'язана перевірити наскільки цей співробітник буде корисний організації, чи не буде ризиків вчинення ним кримінальних злочинів.

Великою проблемою служби безпеки є те, що вони відносяться до персоналу як до підлеглих, з певною недовірою і без співпраці. Наше завдання як адвокатів - пояснити власнику, що можна і потрібно хотіти від СБ, які завдання ставити і як ефективно оцінювати роботу; як правильно і ефективно допомогти компанії в розслідуванні внутрішніх злочинів, пояснити власнику, як зробити так, щоб СБ була співучасником подібних злочинів; як вибирати кадри- надійні і перевірені. І яким чином СБ може робити ці функції, здійснювати ці завдання і при цьому не порушувати бізнес процесу в компаніях.

Організація служб безпеки бізнесу


Служба безпеки зобов'язана звертати увагу на зовнішні і внутрішні ризики компанії. Під зовнішніми ризиками - ми маємо на увазі всі існуючі загрози в тому числі і конкуренція, переділ ринку. Внутрішні ризики - це конфлікти із співробітниками, які мають деякою важливою інформацією і можуть передати її конкурентам; неправильно збудовані комунікації з топ менеджментом. Саме тому є ряд важливих завдань, які повинна вирішувати СБ, а саме:

 
- проведення внутрішніх розслідувань;

- комунікація з правоохоронними, перевіряючими органами;

- вибудовування системи безпеки в компанії;

- впровадження антикорупційної політики;

- контроль над дією компанії в сфері безпеки в цілому.

Організація служб безпеки бізнесу

Включаючи зміни в законодавстві, зараз СБ повинна бути одним з тих елементів системи, яка бореться з рейдерством по відношенню до підприємства. І це не боротьба, коли вже прийшли і забрали, а це спочатку продумані алгоритми і поведінку що кому робити, куди бігти і які дії робити.

З юридичної точки зору, в обов'язки СБ, також повинні входити навички юридичної, фінансової, PR, HRі IT-компанії. Ось коли вони, всі ці служби, між собою обмінюються інформацією, безпосередньо підпорядковуються власнику, і у них зрозумілі повноваження, розділені між собою, тоді підприємство буде захищене. Так само головним завданням повинно бути вибудовування системи безпеки таким чином, щоб вона не була пов'язана з топ-менеджментом, що б вони не вступали в змову, і що б була автономія і незалежність від внутрішніх чинників компанії і підпорядкування безпосередньо власнику компанії.

Головним завданням СУЧАСНОЇ і ефективно СБ повинна бути інтелектуальна її діяльність. Вони повинні боротися не тільки з тим що вже відбулося, а СБ повинна думати заздалегідь, про те, що може статися і де є якісь фактори ризику, по суті - читати між рядків ... Тому, коли ми говоримо - кого ж вибирати - ми повинні розуміти , які критерії ми ставимо до нової СБ України.


Організація служб безпеки бізнесу

Підбираючи кадри по службі безпеки, керівник повинен оцінювати працівника за такими критеріями:

- фінансова грамотність,

- розуміння навичок комунікації з правоохоронними органами

- вміння аналізувати ІТ безпеку компанії

- вміння працювати з людьми, в т.ч. проводити співбесіди при прийомі на роботу, вміти красиво звільняти, що б у працівників не було образ при звільненні. Адже дуже часто скривджені співробітники після звільнення можуть будь-яку конфіденційну інформацію, якою володіють - донести конкурентам і правоохоронним органам.

Переклад статті Романа Гайдая http://blog.liga.net/user/rgayday/article/28179.aspx
Прочитано 1151 раз

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×