Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %14 %517 %2014 %11:%Сен

Військово-транспортний обов'язок по мобілізації транспортних засобів

Оцените материал
(5 голосов)
Мова в статті піде про антиконституційний, неправовий закон. Не може бути правовим закон, який дозволяє такі речі у відсутність війни. А війни як юридичного факту немає, хто б що з поцреотів не говорив. (прим. - Ігор Кізіма)
Сьогодні вже практично кожен українець відчув на собі негативні наслідки склався ситуації в країні. Багато хто втратив роботу і звичний заробіток, населення постраждало від серйозної девальвації гривні, молоді хлопці покинули звичний побут і поїхали, по суті, на «реальну війну». Підвищення цін і введення нових податків зовсім не полегшує життя нашому населенню. Величезна кількість фірм змушене припинити свою діяльність, а пенсіонери «ледве зводять кінці з кінцями». Але все це ще не межа.

20 травня 2014 був прийнятий Закон № 1275-18, який ставить своєю метою удосконалення оборонно-мобілізаційних питань. Але для українських юридичних осіб цей Закон несе ще й додаткові проблеми, оскільки він легалізує можливість швидкої і безоплатної мобілізації (тобто вилучення) особистих транспортних засобів різних компаній і організацій.

Так звана військово-транспортна обов'язок по мобілізації транспортних засобів (ТЗ) можлива навіть без введення воєнного чи надзвичайного стану. Автори даного нормативного акта, фактично, переклали проблеми бюджету держави на населення.

Патріотизм - це, звичайно ж, добре, і багато компаній самі добровільно передають свої активи на потреби армії, але дуже часто автомобілі просто відбирають без згоди на це їх власників, причому вибираючи найбільш дорогі, і зовсім не бюджетні моделі машин.

До того ж, розраховувати компаніям на якусь державну компенсацію збитку сьогодні не доводиться. По-перше, тому що процедура компенсації ще не розроблена, хоча і повинна бути підготовлена Кабінетом Міністрів, а по-друге, оскільки зараз ще не існує реального механізму проведення оцінки ТС для мобілізаційних потреб.

Насправді Закон зобов'язує повернути авто його власнику в перебігу тридцяти днів з моменту демобілізації, але, по факту, жоден чинний нормативний документ не передбачає правової процедури реалізації цього процесу. Крім того, не існує сьогодні і яких або санкцій на випадок не повернення автомобіля його власнику. Тому, мобілізація автотранспорту не дає жодних гарантій на майбутнє, що авто ви дійсно зможете повернути або отримати належну компенсацію.

Вдобавок до вищевикладеного, варто зауважити, що сьогодні обов'язковою є наявність відмітки військового комісаріату при реєстрації або перереєстрації авто. А також, цікавим моментом або просто недопрацьованим упущенням вищезгаданого нормативного акту є відсутність яких або критеріїв та пріоритетів відносно того які саме транспортні засоби необхідно мобілізувати в першу чергу. Власне тому забрати можуть будь-який, навіть самий дорогий автомобіль на підставі всього лише рішення місцевої адміністрації, яке оформляється відповідним розпорядженням.

Варто відзначити, що здійснюють вилучення автомобілів військові комісаріати, які власне і подають списки необхідних машин за типами та марками. За Законом, процедура вилучення ТЗ повинна супроводжуватися оформленням акту прийому-передачі, причому з обов'язковим зазначенням у ньому власників авто, його технічного стану, вартості і т.д. До речі: ця не велика формальність і може послужити одним з найбільш дієвих механізмів ухилення від обов'язку передачі авто.

Адже в законодавстві ніде не передбачено обов'язок підписувати подібні акти і, природно, не передбачено жодної відповідальності за відмову в його підписанні, тому, якщо акт Ви не підпишіть, то у військових комісаріатів не буде можливості оформити акт прийому-передачі ТЗ, а відповідно і вилучити Ваш автомобіль на законних підставах. В законодавстві передбачена тільки адміністративна відповідальність за порушення положень про мобілізації у вигляді маленького штрафу.

На закінчення хочеться відзначити, що практика вилучення автомобілів на військові потреби існувала і раніше, наприклад, в часи Великої Вітчизняної війни, але наскільки реальною необхідністю мобілізація ТС є сьогодні - це ще велике і спірне питання. Особливо, якщо врахувати, що на балансі самої держави мається немалий «арсенал» транспортних засобів, цілком придатних для більшості військових потреб..
Віталій Мацелюх
адвокат, переклад ЮТК

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×