Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %11 %262 %2014 %05:%Окт

«Автоплан»: лотерея для довірливих

Оцените материал
(1 Голосовать)
У чому суть системи

«Автоплан» об'єднує людей, охочих придбати автомобіль певної марки, в закриту групу. І фірма на отримані чисті внески (які йдуть безпосередньо на автомобіль) купує машини. Так що кількість придбань залежить від числа «гравців» у конкретній групі - як правило, в середньому набирається 170-190 чоловік. Вони, можна сказати, скидаються, щоб купити по черзі один для одного автомобілі. За принципом каси взаємодопомоги. Це означає, що більшості клієнтів доводиться подовгу чекати своєї черги. Кому - рік-півтора. А найбільш безталанному - сім років.

Від чого ще залежить термін отримання автомобіля? По-перше, від припливу коштів: чим більше надходить грошей від членів групи, тим більше можна придбати автомобілів. По-друге, від внесків конкретного учасника. Машину раніше за інших отримує той, хто більше вніс грошей. Для простоти підрахунків придумана бальна система. Один внесок - один бал. Нарешті, є ставка і на удачу. Якщо пощастить, то ваш номер (якщо, звичайно, ви написали відповідну заяву) можуть витягнути в Києві під час жеребкування - на це спрямовується кожна третя придбана фірмою машина. Правила гри передбачають також участь в аукціоні. На ньому автомобіль розігрується. І перемагає той учасник, який висловить готовність перерахувати максимальну суму.

будемо реалістами

Розповідь учасника системи «Автоплан»:

- Я вступила в «Автоплан» у серпні 2005 року. Автомобіль «Ланос» мені, за підрахунками, повинен обійтися в 45 900 грн. Внесла перший внесок в розмірі 1652,40 грн. Машину мені в салоні пообіцяли протягом двох місяців, але і через півроку я її не отримала. Тоді збільшила щомісячний внесок з 465 до 739,21 грн. Потім, щоб вирватися вперед, я за рекомендацією продавця внесла в цілому більше 14 тис. Грн. Але автомобіль як і раніше залишався мрією. Представник фірми, вислухавши мої претензії, порадив внести ще відразу 8 внесків. Тобто 5913 грн. Але у мене немає таких грошей!

А що, запитала я, якщо вирішу забрати гроші? Чи не тут-то було. Зажадали внести суму, необхідну для покупки машини, повністю. Тільки в цьому випадку, мовляв, отримаєте свої гроші назад. Попередили: якщо в односторонньому порядку розірву угоду, втрачу кругленьку суму. А машина була потрібна конче. Тоді я взяла в банку кредит. Завдяки цьому набрала 48 балів і через 8 місяців стала лідером в групі, а через 2 місяці отримала довгоочікувану машину.

В полоні у компанії

Іноді клієнти втомлюються від очікування машини і вирішують забрати внески. Але зробити це безболісно можна лише протягом семи днів після укладання угоди. Тоді навіть вступний внесок повернуть. А от якщо клієнт передумає пізніше, то втратить не тільки вступний, а й ще у вигляді штрафних санкцій два внеску. Цього регіональний директор ЗАТ «AICE Україна» Ростислав Ерл не приховував. Причому - увага! - Отримає людина свої гроші тільки після закриття групи, коли останній її учасник придбає автомобіль. Неважко здогадатися, коли це відбудеться, якщо розстрочка дається на сім років!

Пильність ще нікому не заважала

Всі ці умови викладені в договорі, який пропонують підписати учасникам системи. Але багато в документ не вчитуються. А продавці-консультанти зацікавлені залучити якомога більше охочих взяти участь «у кооперації». Від цього залежить їхня зарплата. Чого ж дивуватися, що вони намагаються не налякати клієнта великим терміном очікування. Втім, за оцінкою столичних юристів, договір складений так, що комар носа не підточить. Природно, фірма на цій системі, тобто на грошах простих і спраглих мати свій автомобіль громадян, наварює свій капітал. Адже кожен з учасників понад вартість автомобіля викладає більше тисячі доларів (сума залежить від вартості машини), в тому числі оплачує так звані адміністративні потреби. Все це виливається в 4,2 відсотка річних від вартості машини. Що добре видно на прикладі.

Молодий чоловік в 2004 році уклав договір з фірмою про придбання «Славути». Ціна авто новинки на той момент була 17 205 грн. У загальній складності за сім років йому доведеться ви-платити 23961 грн. Машину він отримав через півтора року після укладення контракту. За допомогою жеребкування. Пощастило! Потрібних балів довелося б чекати ще кілька років. Спочатку клієнт платив 178 грн. на місяць (не було грошей, і йому зробили поблажку), потім - 288, після отримання машини - 470,49 грн. Як розподіляється ця сума? Чистий внесок - 284,22 грн., Страхування життя - 13,96, адміністративні витрати - 75,18 плюс ПДВ на них - 15,03, страхування автомобіля - 82,13.

За договором «Славута» стає заставою. І якщо у покупця не виявиться коштів на черговий внесок, заставодержатель (фірма) забере машину. Правда, про такі випадки поки невідомо. І ще: розмір внеску змінюється у разі зміни ціни на автомобіль.

Схема нагадує фінансову піраміду?

У правоохоронців серйозних претензій до фірми не виникало. Але в центральній пресі (наприклад, в газеті «Комерсант») вже були повідомлення, що схема роботи компанії нагадує-таки піраміду. До того ж фінансова діяльність таких компаній ніким не контролюється (на даний час контролюэться. читайте http://ut.kiev.ua/yuridicheskaya-praktika/item/1329-o-priznanii-dogovora-nedeystvitelnyim-avtoplan.html). Немає в країні і закону, який регламентував би їх діяльність. Але сьогодні, стверджують правоохоронці, жодних порушень не виявлено. Організаторів можна притягнути до відповідальності лише у разі, якщо після закінчення роботи групи не всі отримають обіцяний товар. Проте в Польщі діяльність таких компаній вже заборонили. Зате в Аргентині і Бразилії (батьківщині нововведення) схеми працюють як годинник. Але жорстко контролюються державою.

Залишається додати, що з 1998 р (часу створення фірми) учасники системи отримали, за інформацією, оприлюдненою на сайті «Автоплану», 20 тис. Автомобілів. Щомісяця видається 400 автомобілів. А клієнтів у «АICЕ Україна», за словами президента Густаво Томасіна, налічується більше 80 тис.

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×