Вход/Регистрация

Юридические услуги. Представительство ваших интересов

Viber 096-545-40-33
Telegram 096-545-40-33, [email protected]


%AM, %09 %535 %2017 %11:%Июнь

Про визнання права власності на житловий будинок та передачі земельної ділянки у власність. Право на самочинно збудоване майно за рішенням суду

Оцените материал
(1 Голосовать)
У квітні 2008 року позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про визнання права власності на житловий будинок та передачі земельної ділянки у власність.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 травня 2009 року Голосіївський районний суд м. Києва в складі: головуючого - судді Нєсвєтової Н.М., при секретарі Чигир Т.Ф., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу за позовом ОСОБА_1 до Голосіївської районної у м. Києві державної адміністрації, Київської міської Ради про визнання права власності на житловий будинок

ВСТАНОВИВ:

 

Вказав на те, що в 1996 році ним було самочинно збудовано житловий будинок, що знаходиться в м. Києві по пров. Залежний №6, на земельній ділянці яка не була відведена для будівництва у встановленому законом порядку. З метою узаконення зазначеного будинку він звертався до Голосіївської РДА у м. Києві, Київської міської Ради, однак вказаний житловий будинок не було прийнято в експлуатацію, оскільки не відведена земельна ділянка.

Просив визнати за ним право власності на вказаний самочинно збудований житловий будинок, а також зобовязати Київську міську Раду безоплатно передати у власність земельну ділянку площею 0,10 га по пров. Залежному №6 в м. Києві.

Право на самочинно збудоване майно за рішенням суду

В судовому засіданні позивач та його представник уточнили позовні вимоги та просили лише визнати право власності на самочинно збудований житловий будинок, стосовно передачі земельної ділянки у власність позов не підтримали. При цьому позивач посилався на те, що він на даний період проходить процедуру відведення земельної ділянки на якій збудовано житловий будинок. Крім того, на вказаний будинок БТІ м. Києва готує технічний паспорт, для цього було проведено техніком БТІ огляд будинку. Визнання права власності на будинок йому необхідно на даний час для оформлення земельної ділянки та прийняття в експлуатацію житлового будинку, оскільки в задоволенні останнього йому відмовлено у звязку з відсутністю документа на право власності.

Право на самочинно збудоване майно за рішенням суду

Представники відповідачів Голосіївської РДА в м. Києві та Київської міської Ради заперечуючи проти позову Про визнання права власності на житловий будинок та передачі земельної ділянки у власність посилалися на те, що житловий будинок не прийнятий в експлуатацію, а тому просили відмовити в задоволенні позову.

Право на самочинно збудоване майно за рішенням суду

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що у 1996 році позивач на земельній ділянці по пров. Залежному№6 в м. Києві, яка не була відведена йому у встановленому законом порядку, самочинно збудував житловий будинок.

Вказані обставини підтверджуються довідкою КП « Голосіївприватсервіс» від 27.04.2009 року, згідно якої на земельній ділянці по пров. Залежний, №6 в м. Києві дійсно збудований цегляний житловий двоповерховий будинок розміром 12 х 14 м.

Право на самочинно збудоване майно за рішенням суду

Відповідно до п. 3 ст. 376 ЦК України, право власності на самочинно збудоване майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку під уже збудоване нерухоме майно.

Судом встановлено, що позивач дійсно проходить процедуру відведення земельної ділянки на якій збудовано житловий будинок, розроблено проект відведення земельної ділянки, БТІ м. Києва, після обстеження вказаного житлового будинку, виготовляє технічний паспорт.

Право на самочинно збудоване майно за рішенням суду

Крім того, судом встановлено, що позивач не порушив права будь-яких осіб самочинним будівництвом житлового будинку на вказаній земельній ділянці.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги Про визнання права власності на житловий будинок та передачі земельної ділянки у власність є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 10,60,212,215 ЦПК України, ч. 3 ст. 376 ЦК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Голосіївської районної у м. Києві державної адміністрації, Київської міської Ради про визнання права власності на житловий будинок - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на самочинно збудований житловий будинок, що знаходиться по пров. Залежний №6 в м. Києві.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва через Голосіївський райсуд м. Києва шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження протягом 10 днів та апеляційної скарги на рішення суду протягом 20 днів після подачі заяви.

Вход на сайт

Задайте вопрос юристу

Нажмите на изображение, чтобы его изменить

Задайте вопрос прямо сейчас и получите быстрый ответ.

Срочная юридическая консультация, экспресс-анализ дела - 300 - 900 грн.

Viber 096-545-40-33

Telegram 096-545-40-33

[email protected]

simpleForm2
×